Sportvissen met loodvrije alternatieven aan de Schagerwiel

Nieuws
Paul Kooij en Klazien Hartog onthullen Loodvrijpromotiebord aan de Schagerwiel.
Paul Kooij en Klazien Hartog onthullen Loodvrijpromotiebord aan de Schagerwiel. (Foto: Sportvisserij MidWest Nederland)

SCHAGEN - De Schagerwiel is sinds dinsdag 24 oktober officieel een sportvislocatie waar vissen met milieuvriendelijke loodalternatieven wordt gestimuleerd. Paul Kooij van hengelsportvereniging De Baars en Klazien Hartog van het hoogheemraadschap onthulden daarom een van de loodvrij-promotie-borden, die bij de Schagerwiel zijn geplaatst. De borden informeren niet alleen sportvissers maar ook voorbijgangers, dat er in dit gebied gestimuleerd wordt om te vissen met loodvrijematerialen.

Dit voorjaar heeft Sportvisserij MidWest Nederland in samenwerking met Hengelsportvereniging De Baars een pilotgebied ingericht rondom De Schagerwiel, dit in combinatie met een lokale omruilactie, waarbij sportvissers de mogelijkheid hebben gekregen via de actie: ‘Loodvrij? Ook jij! Gelijk oversteken?’ hun vislood gratis om te ruilen voor een milieuvriendelijk alternatief. De pilot wordt ondersteund door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier en wordt gesubsidieerd door provincie Noord-Holland.

Juist sportvissers, weten hoe fijn het is om te recreëren in de natuur, alleen of samen aan de waterkant. Zij zijn dagelijks in de natuur om hun sport uit te oefenen. Om te kunnen vissen is een gezonde visstand en bescherming van het onderwaterleven noodzakelijk. Hoe milieubewust een sportvisser ook is, het is niet altijd te voorkomen dat er lood, wat gebruikt wordt bij het sportvissen, achterblijft in het water. De sportvisserij is een sport die altijd in ontwikkeling is. Dat geldt ook op het gebied van loodvrije vismaterialen. Hiervoor worden nu veel goede alternatieven aangeboden.