Kerstateliers en een onesie- en pyjamadag

Nieuws
De Keerkring is klaar voor kerst.
De Keerkring is klaar voor kerst. (Foto: Vincent de Vries)

SCHAGEN - Bij basisschool de Keerkring staan ze te popelen voor kerst. De school straalt gezelligheid uit met prachtige versieringen, en kerstgerelateerde lesplannen zorgen voor een feestelijke sfeer. Verschillende ouders zorgen ervoor dat het zelfs voor hen een feestje wordt. In het kloppende hart van de school, de kuil, verzamelen alle kinderen zich. De Keerkring hanteert het Jenaplanonderwijs, waarbij kinderen van verschillende leeftijdsgroepen samen een stamgroep vormen. Het kerstdiner wordt dan ook gezamenlijk genuttigd, want: “Samen activiteiten ondernemen is kenmerkend voor het Jenaplan-onderwijs”, vertelt ouder en tevens Vriend van de Keerkring, Harm-Jan (40).

Door: Anne Smit

Noëlla (10), Vina (10), en Sara (12), allemaal leerlingen van de Keerkring, kijken uit naar het kerstfestijn. “Kerst is leuk. We zitten momenteel in stamgroepen en knutselen allerlei leuke dingen in aanloop naar kerst. Zo maken we kerstlampjes met allerlei soorten materialen en binnenkort hebben we het kerstdiner”, vertelt Noëlla. Volgens alle drie de leerlingen is het leuke aan het kerstdiner het dragen van mooie kleding en het meebrengen van lekker eten. “We gaan het wél zelf maken, we helpen onze ouders”, roept Vina. Volgens Noëlla zijn de stoofperen van haar vader wél het allerlekkerste.

Ateliers

Thuis vieren de leerlingen kerst op hun eigen manier. Noëlla geniet van het samenzijn met familie, spelletjes spelen en kletsen. “Dat samenzijn vind ik echt heel erg leuk, net als de kerstboom die al staat!” Bij Vina thuis vieren ze het met beide families. “Met de ene familie speel ik spelletjes en speel ik met mijn neefjes en nichtjes en bij de andere familie gaan we naar een winterfilm. Natuurlijk genieten we ook van lekker eten”, legt ze uit. Sara zit in groep acht. Zowel op school als thuis tijdens kerst doen zij aan dobbelen en lootjes trekken.

Op de school zijn ze een project gestart. Het thema is ‘bouw’ en de kids werken aan een onderzoeksvraag. Vervolgens gaan zij mooie spullen maken in verschillende ateliers. “Ze kunnen zelf beslissen bij welke juf of meester zij een atelier willen volgen. Ieder teamlid verzint iets in dit thema dat past bij kerst. Denk aan een kerststukje maken, jongleren, kerstbal versieren en nog veel meer”, vertelt een teamlid van de school.

Geen kerst wegens geloofsovertuiging

Glühwein

Zonder de betrokkenheid van ouders zouden niet zoveel geweldige activiteiten georganiseerd worden. Harm-Jan is vriend van de Keerkring. Dat is een stichting die ondersteunend is aan de school en activiteiten voor de leerlingen organiseert. Harm-Jan is voorzitter en vertelt over een initiatief dat de ouders dichterbij de school brengt: “Bij het kerstdiner staan wij voor de school met een verwarmde tent, muziek en allerlei lekkernijen. Terwijl de kinderen genieten van hun kerstdiner in de kuil maken de ouders samen plezier op het schoolplein. Wij regelen samen met de ouderraad glühwein, hapjes, warme chocomelk, een loterij en sfeervolle muziek. Ze blijven tot het einde; het is zeker gezellig”, lacht hij.

Charlotte (32) is onderdeel van de ouderraad. Tevens is zij een échte kerstfan. “De boom staat bij mij het liefst al in augustus. Ik weet me in te houden tot aan sinterklaas.” Voor haar was kerst niet altijd vanzelfsprekend. “Vroeger vierden wij nooit kerst wegens onze geloofsovertuiging thuis. In de loop van de jaren ben ik gestopt met het geloof. Ik werd verliefd en bij mijn vriend thuis vierden zij kerst”, legt Charlotte uit. Aanvankelijk vond ze dat vreemd en lastig. Toch is ze er uiteindelijk met kleine stapjes ingerold. “De sfeer rond kerst heb ik wél altijd als heel fijn ervaren. De warmte, de lichtjes, de sfeer en de mensen die toch wat vriendelijker zijn. Ik begon met een kleine kerstboom en een paar ballen. Maar inmiddels ga ik helemaal los; ik wil alles. Het moet alleen wel leuk blijven,” grapt ze.

Lekker eten

Harm-Jan kijkt lachend naar Charlotte, die écht van kerst houdt, en vertelt dat hij het leuk vindt wanneer het er is en net zo leuk vindt als het voorbij is. “Het hoeft van mij niet elke dag hoor. Mijn familie ging recent naar De Boet, dan blijf ik lekker thuis”, glimlacht hij. Annette (40) is ook onderdeel van de ouderraad en denkt mee over alles wat er op school speelt. Kerst viert zij thuis traditioneel: “Samen zijn en vooral lekker eten.”

Voor de kinderen geldt december als een feestelijke maand waarbij de school versierd is. Maandag 18 december starten ze met het volgen van de ateliers, waar zij kunnen zingen, dansen, knutselen en drama-activiteiten kunnen volgen. Donderdag 21 december smullen alle kinderen van het kerstdiner, en vrijdag is het onesie- en pyjamadag. “Trots dat we dit soort mooie dingen met de Vrienden van de Keerkring, de ouderraad en de teamleden van de school kunnen realiseren”, besluiten ze.