Voor hen een week om nooit te vergeten

Nieuws
De gasten zijn klaar voor een mooie week in Ermelo.
De gasten zijn klaar voor een mooie week in Ermelo. (Foto: vincentdevriesfoto.nl)

SCHAGEN – Afdeling Schagen van de Zonnebloem vertrekt maandag 15 april met 32 gasten voor een fijne vakantieweek naar Ermelo. De Zonnebloem organiseert reizen voor mensen met een lichamelijke beperking. De gasten hebben uiteenlopende zorgbehoeften, variërend van het aantrekken van steunkousen tot het afhankelijk zijn van extra zuurstof. Tijdens de vakantieweek worden zij volledig ontzorgd. Odette Crama, Germa Smit en Ans Schilder zetten zich hier al jaren vrijwillig voor in, met succes. “De mondhoeken krullen omhoog, er ontstaan vriendschappen en zelfs soms liefdes.”

Door: Anne Smit

Het drietal bereidt gezamenlijk de vakantie voor. Ans houdt zich bezig met de inhoud en de activiteiten, Odette is het hoofd van de verpleging en Germa is het aanspreekpunt voor de vakantiegroep Schagen. Alle drie hebben ze een zorgachtergrond en zijn zoals zij zelf omschrijven: perfect op elkaar ingespeeld.

Germa is vanaf 1996 betrokken bij de vakantieweek, Ans vanaf 1999 en Odette vanaf 2000. In de afgelopen jaren hebben zij de vakantieweek zien veranderen. Vroeger beschikte elke gast over één op één begeleiding. “We hadden een groep van 30 gasten en ook 30 medewerkers, met daarbij twee extra zorgverleners voor de nachtdiensten. In die tijd was de doelgroep zwaarder en vertrokken we voor een volle week naar een bestemming. Tegenwoordig is de duur van de reis ingekort tot zes dagen. De behoeften van onze gasten zijn ook veranderd in de loop van de tijd; ze zijn nu veel mobieler dan voorheen. Echter, door een halvering van ons personeelsbestand zijn we niet langer in staat om iedereen mee te nemen, met name degenen met meer complexe zorgbehoeften”, laat Odette weten.

Ontdooien

Deelnemers van de vakantieweek zijn 65 jaar en ouder en hebben allemaal een lichamelijke beperking, waardoor zelfstandig op vakantie gaan niet lukt, moeilijk is of spannend wordt. Via hun eigen Zonnebloemafdeling kunnen geïnteresseerden zich aanmelden voor de reis. “Vanaf dat moment komen ze bij mij terecht. De vraag is groot, maar we kunnen niet elk jaar iedereen meenemen. We rouleren deelnemers, zodat zo veel mogelijk mensen een keer kunnen genieten van deze week weg”, zegt Germa.

Aankomende maandag vertrekt de groep richting Ermelo. Op het gezicht van Ans verschijnt een brede glimlach als de vrouwen de activiteiten voor de vakantieweek doornemen. “Ik kan niet alles verklappen, maar we gaan een mooie locatie bezichtigen, lunchen, bingo spelen, een sportieve activiteit organiseren, genieten van muziek en creatief bezig zijn.”

De dames zien de gasten soms wat nerveus binnenkomen, maar vertellen dat ze altijd blij én soms met een traan de week afsluiten. “Ze ontdooien, op een gegeven moment willen ze niet meer naar huis. Het is voor hen een week van plezier en ontspanning. Zelfs de meest cynische mensen zijn enthousiast”, lacht Odette.

De meesten gasten kennen elkaar niet of nauwelijks. Een voordeel daarvan is dat iedereen zijn verhaal kwijt kan. Wij zijn voor hen een luisterend oor in deze vakantie. Ze worden bij ons gezien en gehoord, dat doet hen goed.” De deelnemers hebben onderling ook veel lol.

Locatie

De zoektocht naar een geschikte locatie is niet gemakkelijk. De beschikbare accommodaties kunnen niet altijd een grote groep met een zorgvraag verwelkomen. Als Germa, Ans en Odette iets op het oog hebben doen zij een bezichtiging. Ze bekijken het verblijf en de omgeving. “Het is fijn als het niet te afgelegen ligt. Soms zijn er gasten die even het bos in willen of een dorpje willen bezoeken, het is in die gevallen fijn als je daar snel met een busje kan komen.”

Aanmelden

De locatie in Ermelo is voorzien van voldoende verpleegartikelen. De gasten betalen hun eigen vakantiedeel plus het stukje voor de medewerker. “We hebben op het moment één sponsor. We hopen in de toekomst meer sponsoren aan te trekken, zodat we het financieel aantrekkelijker kunnen maken.”

Kun jij als vrijwilliger of sponsor iets betekenen voor de Zonnebloem Vakantiegroep Schagen? Dan kun je mailen naar mnsmit@planet.nl. “We zijn niet alleen op zoek naar vrijwilligers met een zorgachtergrond, we hebben ook andere functies die bekleed kunnen worden, zoals koffie schenken maar ook met de rolstoel duwen”, legt Germa uit. Heb jij zelf een lichamelijke beperking en lijkt het jou leuk om in de toekomst aan de vakantieweek deel te nemen? Via jouw eigen Zonnebloemafdeling kun je je aanmelden voor deze gezellige week.