700 leerlingen maken kunst voor Ku(n)stroute Zijpe aan Zee

Nieuws
Kinderen maken kunst.
Kinderen maken kunst. (Foto: aangeleverd)

CALLANTSOOG - Ruim 700 leerlingen uit het basisonderwijs van de gemeente Schagen zijn, onder begeleiding van een kunstenaar, kunstwerken aan het maken. Al deze kunstwerken zullen te zien zijn tijdens Ku(n)stroute Zijpe aan Zee van 31 mei tot en met 16 juni op het strand van de gemeente Schagen. De leerlingen uit de bovenbouw van de basisscholen worden tijdens verschillende werksessies begeleid bij het maken van kunst. De begeleidend kunstenaars van deze editie zijn Erica Kraan, Geertje Wezelman en Maureen Kolhoff. De kunstwerken van de leerlingen uit het basisonderwijs zullen bij Zee&Zo in Petten, bij Strandpaviljoen Noord in Sint Maartenszee en De Strandtent in Callantsoog tentoongesteld worden.

Leerlingen enthousiast aan de slag als kunstenaar

De deelnemende scholen in 2024 zijn De Springschans, De Vogelweid, St. Joseph, De Tender, Viertaal, Hoge Ven, Sint Aloysiusschool, De Rank, Zandhope, Sint Jozefbasisschool, De Meerkoet, ’t Zwanenest, Julianaschool, De Brug, Frankendael en De Regenboog. De kunstenaars hebben allemaal een eigen plan en ontwerp gemaakt. Elk kind maakt een eigen kunstwerk en deze zullen samengevoegd worden. Erica Kraan is met de leerlingen bezig om schilpadden en zeepaardjes te maken. Geertje Wezelman maakt een kunstwerk genaamd ‘In beweging’. Hierbij worden de leerlingen, naast visueel aantrekkelijk werk te maken, ook uitgedaagd om een eigen verhaal te delen of de bezoekers een boodschap mee te geven. Bij Maureen Kolhoff staan de thema’s perspectief en diepte centraal. De leerlingen maken 3D street-art.

Tekst gaat door onder de foto.

Ku(n)stroute Zijpe aan Zee
Enthousiaste leerlingen. - Foto: aangeleverd

Festivalprogramma

Tijdens Ku(n)stroute Zijpe aan Zee zullen rondom de tien strandpaviljoens in Groote Keeten, Callantsoog, Sint Maartenszee en Petten kunstenaars uit heel Nederland hun kunstwerken exposeren. Aan elk paviljoen is een beeldend kunstenaar gekoppeld, die op het strand rondom het paviljoen en in sommige gevallen ook op het terras en binnen kunstwerken tentoon zal stellen. Naast beeldende kunst zijn er in het weekend ook activiteiten en optredens die men kan bezoeken. Zo zijn er verschillende avonden met livemuziek, zijn er (kinder)voorstellingen geprogrammeerd en kan men bijvoorbeeld uiteenlopende dansoptredens zien. Dit alles met als bijzonder decor het strand van de gemeente Schagen. Ook kan men deelnemen aan verschillende workshops, gericht op onder andere zandkunst, art journaling, stempelen, schilderen en (lichtkunst)fotografie. Op vrijdagavond 31 mei zal om 19:30 uur Ku(n)stroute Zijpe aan Zee 2024 op theatrale wijze geopend worden. De opening start op het Dorpsplein van Callantsoog en zal op het strand van Callantsoog eindigen. Iedereen is welkom bij deze unieke openingsavond, met verrassende muziek, dansoptredens, acrobatiek, poëzievoordracht, straattheater en vliegerkunst.

Ku(n)stroute Zijpe aan Zee wordt mede mogelijk gemaakt door onder andere de vele vrijwilligers, kunstenaars, artiesten, strandexploitanten, de sponsoren en fondsen, waaronder de gemeente Schagen, het VSB Fonds, Cultuurfonds Noord-Holland, Triade Huis voor de Kunsten, OFS en lokale ondernemers

Ku(n)stroute Zijpe aan Zee
Voor Ku(n)stroute Zijpe aan Zee. - Foto: aangeleverd