Vertelvoorstelling ‘Mazzel’ in Breezand

Partnerbijdrage
Hoop houden en elkaar kracht geven.
Hoop houden en elkaar kracht geven. (Foto: aangeleverd)

BREEZAND - Videobeelden, geluidseffecten, dans en koorzang. Het komt allemaal aan bod in de bijzondere voorstelling Mazzel, die zondag 5 mei wordt opgevoerd in de Sint Jan kerk in Breezand. Het is een initiatief van Zinspiratie, dat staat voor inspiratie, creatie en verbinding. Het totaaltheater begint om 15.00 uur. Zangeres Hanneke Bergsma en harmonie-orkest Winnnubst voeren de boventoon in dit spektakel. 

Zinspiratie Breezand

‘Mazzel’ ging vorig jaar september in première ging in theater De Kampanje en is een vertelling. die wordt gebracht door Hanneke Bergsma. Ze heeft bekendheid opgebouwd als zangeres, o.a. bij het Nationaal Songfestival (1988) en de Soundmix Show in 1989, toen ze een zeer geloofwaardige Kate Bush op de planken zette. 

Bergsma zingt en draagt voor, waarbij ze wordt ondersteund door harmonie-orkest Winnubst uit Den Helder. Voor Winnubst is zo’n samenwerking niet nieuw. Het orkest heeft al een behoorlijke reputatie opgebouwd in de begeleiding van artiesten van naam. Denk aan de samenwerking met Charlie Luske, Berget Lewis en Ellen ten Damme. Ook Hanneke werd al een keer begeleid tijdens een solo-bijdrage. Dat was in 2003.

Hoop houden

De muzikale samenwerking zorgt voor een krachtige omlijsting van het al zo meeslepende verhaal dat in ‘Mazzel’ wordt verteld. Het gaat over Roos, een Joods meisje dat als gelukkige bruid de Tweede Wereldoorlog in gaat, maar alles wat haar lief is verliest. De diepere laag in het verhaal is de vraag hoe je intens verdriet ombuigt naar iets waar je mee kunt leven. Waar je zelfs weer gelukkig van kan worden! Vooral ook dankzij haar pasgeboren baby kreeg Roos dat voor elkaar, zo vertelt het verhaal. Daarmee is ze ongetwijfeld een inspiratiebron voor het publiek dat de voorstelling bijwoont. Hoewel het een verhaal is uit het verleden, heeft het aan actualiteit niets ingeboet. De wereld kent vele mensen zoals Roos. Ook in de Kop van Noord-Holland. Ze moeten stand houden tegen allerlei bedreigingen, zoals woningnood, schulden, eenzaamheid en soms ook geweld of zelfs oorlog. Hoop houden en elkaar kracht geven; dat is de boodschap in ‘Mazzel’.

De voorstelling is gebaseerd op een kort verhaal van Marieke van den Berg. Muziek en tekst zijn van de hand van Bergsma en haar partner Ralph Paap en sluiten helemaal aan bij Bevrijdingsdag 5 mei. Daarnaast is er medewerking van Dicht bij C, Pink Gin en de Triade Dancing Queens. Deze brede schakering van betekent een cultureel pakket met voor elk wat wils. Er wordt dan ook een gemêleerd gezelschap van jong en oud verwacht. Deze vertelvoorstelling wordt mede mogelijk gemaakt door -een incidentele subsidie van de Gemeente Hollands Kroon via de Hollands Kroonse Uitdaging -een Coöperatieve Duurzaamheidsbijdrage van Rabobank Kop van Noord Holland.

Tickets zijn beschikbaar via: https://zinspiratiebreezand.eventgoose.com/event/mazzel-concert-van-vrijheid