Schiedamse student Tyas werkt aan exoskelet voor dwarslaesie patiënten

Nieuws
Student en Schiedammer Tyas van Tienderen die werkt aan het exoskelet voor de TU Delft.
Student en Schiedammer Tyas van Tienderen die werkt aan het exoskelet voor de TU Delft. (Foto: Proteus Paparazzi)

Eén van de vele projecten binnen de TU Delft behelst een meerjarenproject van een studententeam dat belangeloos werkt aan het verbeteren van de levenskwaliteit van mensen met een dwarslaesie. Speciaal voor deze doelgroep wordt er gewerkt aan een gemotoriseerd harnas, het exoskelet, dat deze patiënten in staat moet stellen zelfstandiger te functioneren. 

Jaarlijks wordt er een nieuw team gevormd van studenten van binnen en buiten de TU die allemaal hun studie vrijwillig een jaar op pauze zetten om zich volledig te kunnen storten op de doorontwikkeling van dit exoskelet. Ieder jaar wordt dit ambitieuze project met de naam ‘Project MARCH’ dus weer overgedragen aan een nieuw team dat vervolgens een nieuwe versie ontwikkelt en probeert het laatste prototype van het exoskelet te verbeteren. Op dit moment werkt dus alweer het achtste team aan de achtste versie van het exoskelet, de versie waarin een dwarslaesie patiënt zelfstandig zou moeten kunnen lopen. De verwachting voor de toekomst van Project March is dat dit een non-profit studententeam blijft dat probeert voorop te blijven lopen met technische innovaties om zo bedrijven en start-ups te inspireren om technisch te innoveren.

Het is een erg uitdagend project en we pushen elkaar naar een hoger niveau

Eén van de studenten die geheel belangeloos aan dit project meewerkt is de Schiedammer Tyas van Tienderen. Tyas studeert elektrotechniek aan de Hogeschool Rotterdam en werkt als elektrisch ingenieur in opleiding mee aan project MARCH. In een vraaggesprek met deze krant gaf Tyas aan dat hij graag belangeloos zijn steentje bijdraagt aan het verbeteren van de toekomst voor dwarslaesie patiënten door middel van het inzetten van technologie. Wij vroegen hem hoe hij het project zelf ervaren heeft: “Uiteraard leer ik hier zelf ook veel van en kan ik de opgedane kennis goed gebruiken om mijn studie af te ronden. Ook het samenwerken binnen een team met verschillende disciplines waarin iedereen hetzelfde doel nastreeft is een prachtige ervaring. Het is een erg uitdagend project en door de intensieve samenwerking met studenten met verschillende achtergronden en aandachtsgebieden pushen we elkaar naar een hoger niveau.”

Heb je er ook iets aan voor jouw persoonlijke toekomst? “Door in dit project te participeren kom ik in contact met veel verschillende bedrijven en dat is goed voor het uitbreiden van mijn netwerk en maakt de kans op een interessante baan voor mij groter. Kortom dit project was voor mij een hele mooie uitdaging om enerzijds mijn grenzen te verleggen en anderzijds iets goeds voor de maatschappij te doen.”

Lesgeven

Weet je al wat je na het afronden van je studie wilt gaan doen? “Ik wil graag eerst mijn master halen en daarna de kant op van het lesgeven zodat ik mijn kennis weer kan delen met anderen. Het lijkt mij fantastisch om studenten te inspireren en op weg te helpen naar een mooie carrière.”