Het is feest in de trouwzaal van het Oude Stadhuis

Nieuws
Burgemeester Cor Lamers in gesprek met bruidspaar De Jong-de Groot
Burgemeester Cor Lamers in gesprek met bruidspaar De Jong-de Groot (Foto: Marius Schinkel)

Gemeente Schiedam nodigde donderdagmiddag 25 mei echtparen uit om in het Oude Stadhuis op de Grote markt hun 60-jarig huwelijksfeest te vieren. Dertien koppels gaven gehoor aan de uitnodiging en betraden, de meesten van hen net als 60 jaar geleden, de stadhuistrappen.

Door Kathy Huitema

Binnen voorzien trouwambtenaren Sandie Haleplioglu en Saskia Klein hen van naamplaatjes en worden ze naar hun plaats gebracht in de trouwzaal. Burgemeester Cor Lamers begroet de bruidsparen allerhartelijkst en neemt hen even mee terug in de tijd naar 1275, het jaar dat Schiedam op voorspraak van Aleida van Holland stadsrechten kreeg. In het stadhuis werd lange tijd recht gesproken. Vrouwe Justitia prijkt nog altijd boven op de voorgevel. Na het welkomstwoord snijdt Lamers samen met zijn echtgenote de bruidstaart aan en geniet iedereen van deze heerlijke traktatie.

Imca Marina

Dan volgt het hoogtepunt van de middag: het optreden van zangeres Imca Marina, die onlangs nog schitterde in het tv-programma ‘Even tot hier.’ Voor de 23e keer zingt Imca in Schiedam 60-jarige bruidsparen toe. Ze maakt er een feestje van, start met het lied ‘Vino, waar blijft de wijn’. Als alle glazen zijn gevuld, zingt en deint iedereen uitbundig mee. Daar blijft het niet bij. Naarmate Imca meerdere liederen zingt, danst menigeen in driekwartsmaat door de trouwzaal en loopt polonaise. Het wordt een heel gezellige middag.

‘Neemt u na 60 jaar elkaar wederom aan als echtgenoot?’

Imca is niet alleen zangeres, ze is ook trouwambtenaar en vraagt aan de bruidsparen elkaar de rechterhand te geven, elkaar diep in de ogen te kijken en te antwoorden op haar vraag: ‘Neemt u na 60 jaar elkaar wederom aan als echtgeno(o)t(e)?’ Er klinkt een daverend ‘ja’ door de zaal, en daar moet natuurlijk op gedronken worden.

Afscheid

Later op de middag wordt ook even stilgestaan bij het afscheid van Cor Lamers als burgemeester van Schiedam. Imca: “Cor, heel erg jammer dat je weggaat. Geweldig zoals de gemeente Schiedam ieder jaar dit feest organiseert voor hun 60-jaar-gehuwden en bijzonder dat jij samen met je vrouw de bruidstaart aansnijdt. Trouwens, dit is de lekkerste taart van heel Nederland!” Als dank wisselen Imca en de burgemeester cadeaus uit.

Mini stadhuis

De genodigde bruidsparen hebben genoten van het door de gemeente Schiedam georganiseerde feest. “Het was een fantastische middag. De hapjes en drankjes waren heerlijk. Dit hadden we 60 jaar geleden niet kunnen bedenken”, waren enkele reacties van de jubilerende bruidsparen. De bruidsparen krijgen als herinnering aan hun diamanten huwelijk een in tin gegoten mini-exemplaar van het Schiedamse stadhuis mee.

Na 30 jaar burgemeesterschap, waarvan ruim 10 jaar in Schiedam, draagt Lamers het stokje over aan waarnemend burgemeester Jules Bijl. Lamers (CDA) begon op 4 december 2012 als burgemeester in Schiedam. Daarvoor was hij burgemeester in Houten (2001-2012) en Bleiswijk (1993-2001).