Hermes DVS viert jubileum in stijl

Sport
In 1952 werd Hermes DVS in de Kuip na een met 1-2 gewonnen beslissingswedstrijd tegen Sparta kampioen van de eerste klasse en speelde met de vijf andere districtskampioenen om de Nederlandse titel. (Foto: Archief Hermes DVS)
In 1952 werd Hermes DVS in de Kuip na een met 1-2 gewonnen beslissingswedstrijd tegen Sparta kampioen van de eerste klasse en speelde met de vijf andere districtskampioenen om de Nederlandse titel. (Foto: Archief Hermes DVS) (Foto: )

De tijd vliegt. Daar kunnen ze bij Hermes DVS over meepraten. De omni-sportclub maakte op 8 april de 140 jaar vol. Ooit begonnen met cricket, al snel gevolgd door voetbal en later door tennis, squash en vooralsnog als laatste tak aan de boom rugby. Verrassend veelzijdig dus.

Vijftien jaar geleden bouwde de club rond de receptie een imposante feestdag. Geholpen door een show van de Rijnmond-band. Ook door de burgemeester, die namens koning Willem-Alexander de Koninklijke erepenning naar Harga bracht. En...onvergetelijk door de verspreking van het bestuurslid van de cricketbond, die zijn toespraak begon met “Beste mensen van Excelsior’20”.

“We hebben het er nog wel eens over. Dat zal de cricketbond op zaterdag 25 mei, wanneer we een reünie, receptie en feestavond hebben, vast niet nogmaals overkomen”, lacht Alex Rodi, een Hermes-kist pur sang en coördinator van het programma, dat in de komende maanden alle takken van sport, die de club nog (tennis is verleden tijd) in of buitenshuis heeft extra uitstraling gaat geven. Ook on-line meldt de jubilaris zich. “We gaan een podcast maken”, belooft Rodi. “Aan de hand van de spullen, die Ted Hartman bijelkaar gebracht heeft. Die verzameling is echt indrukwekkend en de verhalen erachter ook.”

Squash beet begin mei het spits af van het sportieve deel van de jubileumviering. Hoogtepunten worden in de komende maanden vast ook de Nostalgic-voetbaltoernooien met jeugd- en eerste elftallen van clubs, die eveneens meer dan honderd jaar oud zijn  Zoals Willem II, VOC, Excelsior’20, SVV, Xerxes/DZB en DHC. 

Wellicht dat de voetballers, nadat de cricketers dat al vorig jaar deden, dan inmiddels kampioen zijn en het feest een extra feestelijk impuls bezorgen.