Take Zonneveld: nog vier meter erbij

Sport
Take Zonneveld heeft de kogel ingeruild voor de speer en traint keihard om de limiet voor de Paralympics te halen. (Foto: Facebook/Huub Keulers)
Take Zonneveld heeft de kogel ingeruild voor de speer en traint keihard om de limiet voor de Paralympics te halen. (Foto: Facebook/Huub Keulers) (Foto: )

Take Zonneveld was in 2021 op de Paralympics van Tokio. Toen nog als kogelstoter. Het roer is om. Hij koos voor de discipline, die hem het meest boeit: speerwerpen. Zeker van kwalificatie voor de Spelen van Parijs is echter nog niet.

Daarvoor moet hij minstens vier meter verder werpen en moet de 34.20 van nu minstens 38.60 worden. En daarna hopen dat sportkoepel NOC*NSF een plaatsje heeft in de Nederlandse equipe. “Want er is een max en als er meer kandidaten zijn speelt de waarde van persoonlijke prestatie een rol”

Als er eentje gedreven bezig is om de speer richting Paralympische kwalificatie te werpen is het de 26-jarige Schiedammer wel. Daarvoor zette en zet hij heel wat hindernissen resoluut opzij. Zo’n spreekwoordelijke grootste horde was het wegvallen van de coach, die hem op Sportcentrum Papendal begeleidde. “Zijn contract werd niet verlengd. Er kwam wel een opvolger, maar ik wilde een nieuwe start maken”, is zijn verklaring voor de verhuizing naar het Duitse Jena. Daar was hij eerder al eens geweest en had ervaren, dat er veel kennis was. Bovendien werd hij met open armen ontvangen door trainer Thomas Röhler, de Olympische kampioen speerwerpen van 2016. “Die ziet het als uitdaging om een paralympiër te coachen.” 

Om dat avontuur aan te gaan, moest hij zijn Nederlandse comfortzone inleveren. “Nu sta ik op mezelf in het buitenland. Dat is ook een mooie les.” Nog steeds als selectielid van de Olympische ploeg en met financiële steun van het NOC*NSF. “En van mijn ouders. Die ben ik erg dankbaar. Zij en iedereen in mijn omgeving staan achter mijn keuze.” Die leidde hem eind vorige week naar Portugal, waar hij met de groep na een lange autoreis neerstreek voor een trainingsstage. “Ik ga ervoor. Die extra vier meter, die ik om de limiet te halen moet werpen gaan er zeker bijkomen.”