Zwemmen in het Alkmaardermeer: veilig

Algemeen
In het Alkmaardermeer is de waterkwaliteit veilig. In het Uitgeestermeer niet.
In het Alkmaardermeer is de waterkwaliteit veilig. In het Uitgeestermeer niet. (Foto: Archief Rodi)

CASTRICUM/UITGEEST - Op zwemwater.nl lees je welke zwemwaterlocaties officieel zijn aangewezen om veilig te kunnen zwemmen.

Permanent negatief zwemadvies Uitgeestermeer

Vanuit ons dorp kun je twee kanten op. De zee- en zandliefhebbers gaan naar het westen, naar het stand waar de kwaliteitsklasse van het water al jaren ‘uitstekend is’. De zoete grasliefhebbers wijken uit naar het oosten, waar vele bootjes het Alkmaardemeer sieren. Bij het Alkmaardermeer/Uitgeestermeer zijn niet alle plekken goedgekeurd om veilig te zwemmen. Zo kun je bij Uitgeest beter je voeten droog houden. Bij Akersloot is het wel prima om te plonsen. 

Darmklachten

Bij het Uitgeestermeer zijn zowel Dorregeest als het Zwaansmeer niet veilig. Beide zijn ingedeeld in de waterkwaliteitsklasse “slecht”. Er geldt daardoor een permanent negatief zwemadvies. Dit is op basis van bacteriologisch onderzoek. Er is hier een grote kans op huid, maag- of darmklachten.

Het noordelijke gedeelte van de plas heet het Alkmaardermeer, het zuidelijke gedeelte het Uitgeestermeer. Langs het Uitgeestermeer is een plas, het Zwaansmeer, die door een smalle strook land gescheiden van het Uitgeestermeer. Op korte afstand van het Zwaansmeer liggen twee jachthavens.