‘Wij kunnen het eerste duwtje geven’

Algemeen

Heb je een mooi plan voor jouw straat of wijk? Dan is dit hét moment om tot actie over te gaan! Tot en met april kan je namelijk een aanvraag voor een burgerinitiatief indienen bij het Fonds Schiedam Vlaardingen tot wel tienduizend euro!

door Britt Planken

VLAARDINGEN - “We merkten dat we steeds vaker aanvragen kregen van groepjes burgers die een probleem in hun wijk wilden oplossen”, vertelt Kimberley Jacobs, medewerker communicatie en projecten bij het Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. In principe geeft het Fonds alleen donaties aan stichtingen en verenigingen, maar Kimberley en haar collega’s vonden het zonde dat de goede ideeën vanuit de wijken niet ondersteund konden worden. Daarom bedachten ze in 2014 Burgerinitiatieven; een jaarlijkse periode waarin buurtbewoners een aanvraag mogen doen. “Inwoners bepalen zelf wat ze belangrijk vinden. Als Fonds maken we daar geen onderscheid in”, zegt Kimberley.

Belangrijk
“Het realiseren van ontmoetingen of het vergroten van de leefbaarheid vinden we net zo belangrijk als sport!” Er zijn veel succesvolle voorbeelden te noemen. Zo vormde het elektriciteitshuisje bij het Messchaertplein en de Diepenbrockstraat al jaren een doorn in het oog van de omwonenden. Zij wilden het graag verbergen onder twee grote canvasdoeken. Daarop prijken nu de portretten van operazanger Johannes Messchaert en componist Alphons Diepenbrock, de musici naar wie de straten zijn vernoemd. Even verderop is het Open Huis in de Zomerstraat. Wie zin heeft in ontmoeting en gezelligheid, kan hier wekelijks aanschuiven voor een gratis warme maaltijd. Met een donatie van het Fonds heeft het Open Huis nieuwe tafels en stoelen aangeschaft. Kimberley: “Hier kunnen ze weer jaren mee vooruit. Het gaat niet om die tafels en stoelen, maar om het contact dat je daarmee mogelijk maakt.” En vergeet de speelplek in de Babberspolder niet! De buurtbewoners en -kinderen hebben gezamenlijk het ontwerp voor de speelplaats gemaakt én uitgevoerd.

Indienen
Kan iedereen dan zomaar een burgerinitiatief indienen? Zolang je dat met minimaal drie inwoners doet, maak je kans! “We kiezen elk jaar vijf initiatieven uit, maar als er zeven goede zijn, doen we dat ook!”, lacht Kimberley. “De regels voor een donatie zijn bij de burgerinitiatieven iets soepeler. Normaal betalen we niet honderd procent van het benodigde budget en nu wel. We kijken natuurlijk wel of de begroting reëel is en co-financiering is alleen maar goed, want dan is er meer draagvlak. Je mag maximaal twee keer een budget voor hetzelfde initiatief aanvragen. Sommige initiatieven willen daarna doorgaan en groeien dan uit tot een stichting. Dan hebben wij met het burgerinitiatief het eerste duwtje kunnen geven.” Het aanvraagformulier vind je op de website www.fondssv.nl. En mocht je twijfelen over het plan of je idee lastig in woorden kunnen vatten, dan kan je iedere dinsdag van 15 tot 17 uur bij het Fonds binnenlopen voor het Spreekuur. De burgerinitiatieven voor 2020 worden in april uitgekozen.