Viering 750 jaar stadsrechten moet Vlaardingen uit het slop trekken

Algemeen
Met trots laat burgemeester Bert Wijbenga het nieuwe logo zien van 750 jaar stadsrechten voor de stad. De voorzitters van de Stichting Leo Roobol(rechts) en Willem van Raalte kijken tevreden toe.
Met trots laat burgemeester Bert Wijbenga het nieuwe logo zien van 750 jaar stadsrechten voor de stad. De voorzitters van de Stichting Leo Roobol(rechts) en Willem van Raalte kijken tevreden toe. (Foto: Paul Meuldijk)

De boodschap was duidelijk. Met een gelikte videoclip presenteerden de twee voorzitters van de Stichting Vlaardingen 750, Leo Roobol en Willem van Raalte, op de voorjaarsreceptie van de gemeente Vlaardingen, het programma voor 2023 rond de viering van 750 stadsrechten. Het feest, dat een jaar gaat duren, moet de stad een nieuw elan geven.

DOOR PETER SPEK

Maar er zit wel een prijskaartje aan vast. Het verlenen van de stadsrechten door Graaf Floris V in 1273 kost de stad volgend jaar ruim twee miljoen euro. “Het is misschien veel geld, maar het zal de moeite waard zijn,” zegt Leo Roobol. “De inwoners van Vlaardingen moeten weer trots worden op hun stad. Moeten weer met hun neus naar voren lopen. Er is in de afgelopen jaren door te veel voorvallen een negatieve stemming ontstaan en dat moet veranderen.”

“De viering van het verlenen van de stadsrechten moet voor een hechte verbinding zorgen tussen de ongeveer 150 nationaliteiten die onze stad rijk is,” was de uitleg van Leo Roobol. De gemeente Vlaardingen zal 750 duizend euro in het project stoppen. Eenzelfde bedrag heeft het Fonds Schiedam/Vlaardingen toegezegd. “De rest zal gevonden moeten worden bij andere subsidieverstrekkers en sponsoring door het Vlaardingse bedrijfsleven en daar heb ik het volste vertrouwen in.”

Hoogtepunt

De viering zal zijn hoogtepunt krijgen rond 14 mei volgend jaar, de datum dat in 1273 in Den Haag de stadsrechten aan Vlaardingen werden verleend. “Op 13 mei zal symbolisch Graaf Floris V te paard vanuit Den Haag naar Vlaardingen komen, net als in 1273 en zal het feest in het centrum van de stad losbarsten,” blikt Leo Roobol alvast enthousiast vooruit.

“Maar het is niet de bedoeling, dat wij alles gaan organiseren. De initiatieven moeten uit de stad zelf komen. Vlaardingers moeten dingen gaan doen en organiseren en wij faciliteren. De ondersteuning kan financieel gedekt worden tot een maximaal bedrag van 75 duizend euro per evenement.” Leo Roobol laat verder weten, dat alle sectoren uit de stad de kans krijgen zich te presenteren van cultuur tot sport en onderwijs.

“De creativiteit moet hoogtij gaan vieren en laten zien dat Vlaardingen geen slapende stad is. Om een paar voorbeelden te noemen die de Vlaardingers zeker zullen aanspreken is het weer terugbrengen van de Havenloop en de wielerronde, maar ook grote theaterproducties en concerten en wat te denken van een wervelende taptoe, Vlaardingen heeft daarin een naam hoog te houden.

Ook kunstenaars kunnen een graantje meepakken met kunstprojecten, die misschien al op de plank liggen, maar nog niet tot uitvoering zijn gekomen. Nu is de kans om dat op te pakken.” Het basis- en voortgezet onderwijs zal ook nauw bij de viering betrokken worden.

“Daarvoor is een aparte week gepland waarin de achtduizend Vlaardingse scholieren de stad zullen ontdekken, maar ook meehelpen met de organisatie.” De toenmalige organisatoren van de Havenloop en van de wielerronde zullen met vreugde kennisgenomen hebben van deze plannen, maar wel met gefronste wenkbrauwen.

Het was juist de gemeente die met financiële en fysieke obstakels kwam en het de vrijwilligers onmogelijk maakten deze sportevenementen, met een lange en historische geschiedenis, te blijven organiseren. “Het is nu aan deze mensen om met nieuwe plannen te komen om dit soort evenementen weer op de kaart te zetten in Vlaardingen,” besluit Leo Roobol.