Nationale titel voor Pim van Vugt

Algemeen
Na een aarzelend begin wist zeiler Pim van Vugt(midden) de laatste zeven van de veertien wedstrijden in de voor hem nieuwe soloklasse te winnen.
Na een aarzelend begin wist zeiler Pim van Vugt(midden) de laatste zeven van de veertien wedstrijden in de voor hem nieuwe soloklasse te winnen. (Foto: UWM/PS)

Op het Nederlands kampioenschap sprint veroverde zeiler Pim van Vugt de nationale titel. Dat was voor de Vlaardinger zeker een verrassing, omdat hij nog niet eerder op dit solo onderdeel uitkwam. Na een aanpassing van zijn strategie wist Pim van Vugt uit een bijna geslagen positie sterk terug te komen.

DOOR PETER SPEK

“Sprint is een nieuw onderdeel voor mij, er wordt gezeild in kleinere groepen, korte wedstrijdjes tegen steeds nieuwe deelnemers met zo’n drie tot vier wedstrijden per dag. Nu had de organisatie besloten om veertien wedstrijden van vijftien minuten op het programma te zetten en dat was even wennen,” aldus Pim van Vugt. Halverwege de wedstrijd had de Vlaardinger een forse achterstand op zijn concurrenten. “Na de lunch kwam ik al snel tot de conclusie dat ik wat moest veranderen, mocht ik mee willen doen om de winst. Ik ben toen iets agressiever gaan starten en ik heb meer gelet op mijn tegenstanders, dat zorgde er gelukkig voor dat het een stuk beter ging”. En dat bleek, want de laatste zeven wedstrijden wist Pim van Vugt in winst om te zetten en kroop hij naar de top van het klassement.

Omdat er geen wind was op de tweede dag kon er hierna niet meer gevaren worden. “De organisatie had er goed aangedaan om extra veel wedstrijden op de eerste dag te varen. Ik ben blij om toch weer een titel te winnen. Er was een goede opkomst qua deelnemers en het format waarin wij de wedstrijden hebben gevaren maakte het erg spannend. Het concept van deze wedstrijden is dat je steeds tegen andere tegenstanders uitkomt, dus je hebt geen controle over wat er gebeurt in de andere groep. In combinatie met de korte wedstrijdjes en mijn slechte begin, vond ik het wel spannend allemaal. Ik wist dat ik elke race moest gaan winnen.”