Vlaardingen onderzoekt de mogelijkheid voor opvang Oekraïense vluchtelingen bij Vergulde Hand West.
Vlaardingen onderzoekt de mogelijkheid voor opvang Oekraïense vluchtelingen bij Vergulde Hand West. (Foto: stockphoto)

Onderzoek naar mogelijkheden langdurige opvang Oekraïense vluchtelingen locatie Vergulde Hand West

Algemeen

De oorlog in Oekraïne heeft verschrikkelijke gevolgen voor het land en de mensen die er wonen.  We zien in Vlaardingen vooral veel moeders met kinderen waarvan de vaders in Oekraïne zijn om te vechten voor hun land. De vluchtelingen komen hier in de hoop dat ze weer terug kunnen keren naar een vrij Oekraïne.

Niemand weet hoe lang de oorlog nog duurt. Naast noodopvang voor de korte termijn is er daarom ook behoefte aan opvang voor langere tijd. Samen met de gemeente Lansingerland en de Veiligheidsregio Rotterdam Rijnmond (VRR) doet de gemeente Vlaardingen mee aan een pilot. Hierbij onderzoekt de gemeente de mogelijkheden voor het opvangen van 1.000 Oekraïners voor tenminste drie tot vijf jaar in Vlaardingen. De locatie die hiervoor in beeld is, is een stuk grond naast bedrijventerrein Vergulde Hand West.
De gemeente heeft meerdere locaties in het onderzoek betrokken. Daarbij heeft de gemeente specifiek gekeken naar locaties waar nog geen plannen in uitvoering worden gebracht en tijdelijke woningbouw mogelijk is. De locatie Vergulde Hand West is de enige plek in Vlaardingen waar nog geen contractuele afspraken zijn gemaakt voor ontwikkelingen en waar kansen zijn voor grootschalige opvang. Burgemeester Bert Wijbenga: “Ik ben er trots op dat wij als Vlaardingers onze nek willen uitsteken om te kijken of het mogelijk is om een tijdelijk thuis te bieden aan een grote groep Oekraïense mensen in onze stad.”
Het terrein is door de metrolijn gescheiden van de Westwijk, maar de (wandel- en fiets)afstand tot het openbaar vervoer en andere voorzieningen zoals supermarkten is niet heel ver. De locatie is op dit moment niet in gebruik en de grond is geschikt voor woningbouw.
De gemeente onderzoekt op dit moment of het haalbaar is om na de zomer te starten met het tijdelijk plaatsen van ca. 400 flexwoningen op deze locatie. Wethouder Wonen Ivana Somers: “Het gaat om woningen met een levensduur van minimaal 20-30 jaar die demontabel en verplaatsbaar zijn. De woningen kunnen dan later voor Vlaardingse woningzoekenden ingezet worden. Overigens gaat de gemeente ook op andere plekken in de stad onderzoeken hoe versneld woningen kunnen worden gerealiseerd voor Vlaardingse woningzoekenden.”
Door mee te doen aan de pilot doet de gemeente ervaring op met tijdelijke woningbouw. Uitgangspunt is dat het ontwikkelen van een grote opvanglocatie voor Oekraïners gescheiden gebeurt van de reguliere woningmarkt, het huisvesten van statushouders en het opvangen van asielzoekers.
Er wordt ook in kaart gebracht wat het betekent voor zaken als onderwijs, zorg en andere voorzieningen om tijdelijk 1.000 Oekraïense vluchtelingen onderdak te bieden. De gemeente zorgt ervoor dat Oekraïense volwassenen aan het werk kunnen gaan of vrijwilligerswerk gaan doen. Daarnaast wordt er opvang geboden aan mensen met een beroep waar behoefte aan is, zoals leerkrachten en zorgpersoneel, zodat de druk op die sectoren niet verder wordt verhoogd. Eind mei levert de gemeente een voorstel op waar alle plussen en minnen, kansen en risico’s en kosten in opgenomen zijn. Dit voorstel is tegelijk een blauwdruk voor andere gemeenten. Op basis van dit voorstel neemt het Rijk een besluit. Streven is om na de zomer de eerste woningen te bouwen. Alleen bij een positief besluit, worden de plannen uitgevoerd, omdat het Rijk de kosten hiervoor moet dragen. Zodra duidelijk wordt of de plannen haalbaar zijn, worden ondernemers van De Vergulde Hand West en inwoners aan de zuidkant van de Westwijk uitgenodigd voor een informatiebijeenkomst. Dan worden de plannen toegelicht en kunnen er vragen worden gesteld door inwoners en ondernemers.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Van Aerssenstraat krijgt de post weer, maar waar blijft de niet bezorgde? Algemeen 28 jun, 14:40
Afbeelding
Vlaardingse Nieke komt met tweede single: ‘Leef je leven’ Algemeen 28 jun, 14:32
Afbeelding
CWO trots op zijn jeugd Algemeen 28 jun, 07:47
Afbeelding
Veel tranen van verdriet vloeiden rijkelijk voor Zara aan de Holysingel Algemeen 27 jun, 15:19
Afbeelding
VFC/za gaat voluit voor de dubbel Algemeen 27 jun, 14:23
Afbeelding
Finaledag Vlaardings kampioenschap Algemeen 27 jun, 12:34
Afbeelding
Fotoserie van het Haring en Bierfestival Algemeen 27 jun, 08:59
Afbeelding
Zwaluwen wil weer eens Cup winnen Algemeen 27 jun, 08:54
Afbeelding
Burenraad Shell steunt de VoorleesExpress Algemeen 26 jun, 12:34
Afbeelding
Steun voor reconstructie van overtoom Algemeen 25 jun, 12:29
Afbeelding
Genieten van het Varend Corso in Vlaardingen Algemeen 25 jun, 09:48
Afbeelding
Agenda voor Vlaardingen Algemeen 24 jun, 13:13
Afbeelding
Boekenmarkt Windwijzer nu ook op zaterdagochtend geopend Algemeen 24 jun, 12:34
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief