Laatste concert Animato zal veel emoties losmaken

Algemeen
Voorzitter Jan Wielaart en algemeen bestuurslid Els Nootenboom kijken met Animato terug op een prachtige muzikale tijd.
Voorzitter Jan Wielaart en algemeen bestuurslid Els Nootenboom kijken met Animato terug op een prachtige muzikale tijd. (Foto: Peter Spek)

Er zal zeker een traantje gelaten worden als aanstaande zaterdag in de Grote Kerk het Ave Verum klinkt van Wolfgang Amadeus Mozart, gezongen door het Vlaardings kamerkoor Animato. De koorleden zullen zeker ook geraakt worden door het prachtige muziekstuk dat Mozart heeft gecomponeerd, maar het feit, dat na ruim veertig jaar het kamerkoor ophoudt te bestaan, zal bij menigeen voor vochtige ogen zorgen.

DOOR PETER SPEK

“Het Ave Verum is het laatste lied dat wij zingen op ons laatste concert,” zegt Els Nootenboom, algemeen bestuurslid van het kamerkoor. “Het is niet anders. Een gebrek aan zangers en zangeressen alsmede een tekort aan bestuursleden, heeft ons moeten besluiten, met pijn in ons hart overigens, om het kamerkoor op te heffen.” 

Gedenkwaardig

Het laatste concert zal een gedenkwaardig concert worden in de historische Grote Kerk op de Markt. “In de afgelopen twee jaar hebben wij al niet kunnen optreden in verband met de coronabeperkingen, maar aanstaande zaterdag willen wij toch voor de laatste keer alles uit de kast trekken met een terugblik van favoriete nummers die wij in de afgelopen veertig jaar hebben gezongen en dat zal voor veel koorleden emotionele momenten opleveren, maar ook momenten van fijne herinneringen,” zegt Els Nootenboom. 

Het zal een mooi overzicht worden van liederen die wij in de afgelopen veertig jaar hebben gezongen

“Het wordt een concert van liederen die wij op diverse locaties in Vlaardingen hebben gezongen.” Kamerkoor Animato werd op 25 november 1981 opgericht en het was de bedoeling om vorig jaar met een jubileumconcert deze mijlpaal te vieren, maar de coronabesmetting verhinderde dit. “Maar langzaam kwam ook het besef, dat wij met te weinig mensen niet meer die kwaliteit konden bieden die men van ons gewend was. Ook het opstappen van een paar bestuursleden, waarvoor geen vervangers waren, deed ons besluiten om van dit jubileumconcert ook maar meteen ons laatste concert te maken,” is de uitleg van Els Nootenboom. “Ik kan niet zonder muziek en zeker niet zonder zingen, daarom ben ik en nog enkele leden overgestapt naar Gloria Toonkunst.” De Vlaardingse zingt al vanaf haar vierde jaar, weet zij zich te herinneren. “Mijn moeder vond dat maar niks, maar ik bleef toch zeuren om op het kinderkoor van Jo Mulder te mogen en dat lukte uiteindelijk.” Els Nootenboom is een actief lid geweest. “De laatste jaren was ik vooral druk in de weer met het uitzoeken van de muziek en de voorbereidingen voor de concerten.” Voorzitter Jan Wielaart ziet het opheffen van Animato als een teken van deze tijd. “Veel koren, zeker die zich begeven in de klassieke muziek, hebben het moeilijk. Nieuwe aanwas is er nauwelijks en dat is natuurlijk jammer, het is een immaterieel erfgoed, dat gedoemd is langzaam uit te sterven.” De Grote Kerk zal ingericht worden als een huiskamer, waar de muziek en zang van kamerkoor Animato omlijst wordt met een hapje en een drankje.” Het concert begint zaterdag om 20.00 uur en kaarten zijn aan de deur voor tien euro te koop.