Burgemeester Bert Wijbenga omringd door een groot deel van de Vlaardingse oorlogsveteranen bij de onthulling van het Veteranenmonument in de Rozentuin, inmiddels een traditie bij de lokale veteranendag.
Burgemeester Bert Wijbenga omringd door een groot deel van de Vlaardingse oorlogsveteranen bij de onthulling van het Veteranenmonument in de Rozentuin, inmiddels een traditie bij de lokale veteranendag. (Foto: Janna Spek)

Monument in de Rozentuin een plaats voor bezinning en ontmoeting voor Vlaardingse oorlogsveteranen

Algemeen

Vlaardingen is een prachtig monument rijker. In de Rozentuin, op de hoek Holysingel en de Laan van Hooglede, werd afgelopen zaterdagmiddag, voor de Vlaardingse oorlogsveteranen een monument onthuld door burgemeester Bert Wijbenga en initiatiefnemer Henry Buis. Een monument, als daar behoefte aan is, voor bezinning voor de Vlaardingse oorlogsveteranen.

Door Peter Spek

“Zo’n oorlogsmonument hadden wij nog niet in onze stad”, liet burgemeester Bert Wijbenga bij de onthulling weten, tijdens de lokale Veteranendag. “En zo’n monument hebben jullie meer dan verdiend en ik spreek gelijk mijn waardering uit voor jullie inzet en vaak voor de vele ontberingen die jullie hebben meegemaakt bij diverse missies in conflictgebieden in de wereld.” Het monument is niet zomaar in deze Rozentuin geplaatst. “Het is een historische plaats waar al een monument staat, het Hirosima-monument.

Aanvulling
Het Veteranenmonument en het Hirosima-monument, vullen elkaar uitstekend aan. Ik weet zeker dat dit voor de veteranen in Vlaardingen een plaats wordt van bezinning en ontmoeting, als zij daar behoefte aan hebben, zeker nu een oorlog als in de Oekraïne zo dichtbij plaatsvindt. Dat raakt ons allemaal. Ik denk dat bij velen van jullie hier vandaag, met de berichten over die oorlog tussen Rusland en Oekraïne, de gedachten automatisch teruggaan naar jullie eigen missies in oorlogstijd in het verleden, of voor de militairen die in deze tijd nog worden uitgezonden voor een vredesmissie. Daarom is het juist belangrijk om vandaag hier stil te staan bij de inzet die jullie hebben geleverd”, aldus Bert Wijbenga bij de onthulling van het monument.

Herdenkingsplaats
“Ik moet dan ook meteen denken aan de tekst van het Wilhelmus, wat wij zojuist hebben gezongen, onder begeleiding van Thalita, met de zin dat wij de tirannie moeten verdrijven. De soldaten van nu, maar ook jullie als oorlogsveteranen hebben soms met gevaar voor eigen leven hiervoor gestreden.” Samen met Vlaardinger Henry Buis, die het initiatief nam voor de oprichting van een monument voor veteranen, werd de Vlaardingse vlag van het monument verwijderd en werd het embleem zichtbaar van het draaginsigne, dat door de Nederlandse veteranen wordt gedragen met daaronder de tekst ‘Opdat de jaren van strijd, voor vrede en vrijheid, van onze Vlaardingse veteranen in onze gedachten blijft’. “Nadat het Nederlands Veteranen Instituut de gemeenten had gevraagd plaatselijk een herdenkingsplaats in te richten voor veteranen viel het oog op deze locatie. Maar een locatie zonder monument stelt weinig voor, dus met een beetje denkwerk en kijken wat er elders in het land wordt gedaan zijn wij tot dit geheel gekomen”, aldus Henry Buis, als oud-veteraan van het regiment der Limburgse jagers.

Bedrijven
Het geheel is uiteindelijk gerealiseerd, samen met de gemeente Vlaardingen, door de welwillende medewerking van een drietal Vlaardingse bedrijven met veel vakmanschap, zoals Madern International BV, voor de productie van het logo, Tomaello BV, voor de sokkel en Dicks Autoschade voor de speciale lakken en het spuitwerk op het logo. Hierna gaf Generaal Majoor buiten dienst Bert Dedden, een inkijkje in het werk van de Bond voor Nederlandse Militaire Oorlogsslachtoffers en verzorgde het Vlaardings Musical Gezelschap een optreden met enkele nummers uit de revue 75-jaar vrij, die het gezelschap vorig jaar met veel succes opvoerde in de Stadsgehoorzaal. Veel veteranen werden geraakt door de tekst van de liedjes die het gezelschap zong en een verwijzing gaf naar de oorlogstijd. De Blauwe hap, muzikaal omlijst door Leo IJdo, ontbrak natuurlijk ook niet op het programma en daarbij werden door de veteranen onderling nog emotionele verhalen opgehaald.

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Vlaardingen

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Column: Zara Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Juf Ria van basisschool Avonturijn gaat met pensioen Algemeen gisteren
Afbeelding
Open dag bij Odensehuis de Bovenkamer voor nieuwe deelnemers Algemeen gisteren
Afbeelding
Met je matties in een limousine je diploma ophalen Algemeen gisteren
Afbeelding
Tiemen Noordam met vrienden verder Algemeen 4 jul, 14:23
Afbeelding
Weekendwerkzaamheden op- en afrit A20 Algemeen 4 jul, 12:55
Afbeelding
SPORT in het KORT Algemeen 4 jul, 12:34
Afbeelding
VFC overleeft stormloop Zwaluwen Algemeen 4 jul, 10:12
Afbeelding
Doelgroepenstrook verbindingsweg A16 Breda richting A20 Hoek van Holland (Terbregseplein) wordt opgeheven Auto 4 jul, 10:01
Afbeelding
UPDATE: Verkeershinder boerenprotest in regio valt vooralsnog mee Algemeen 4 jul, 09:47
Afbeelding
Boerenprotest op 4 juli in onze regio: wat zijn de verwachtingen en adviezen? Algemeen 3 jul, 21:08
Afbeelding
Foto van de week Algemeen 3 jul, 12:34
Afbeelding
Gewonde na steekpartij Fultonstraat Vlaardingen Algemeen 3 jul, 06:02
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Vlaardingen

Op Rodi Vlaardingen volg je het laatste nieuws uit Vlaardingen. Rodi Vlaardingen informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Vlaardingen

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Vlaardingen in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief