‘Ook sport lijdt onder hoge energieprijs’

Algemeen
Het nieuwe clubgebouw van Deltasport/Cion in de Broekpolder en de sporthal in de Zuidwijk worden niet meer aangesloten op het gas. (Foto:PR)
Het nieuwe clubgebouw van Deltasport/Cion in de Broekpolder en de sporthal in de Zuidwijk worden niet meer aangesloten op het gas. (Foto:PR)

Een rondgang langs de voorzitters van negen Vlaardingse sportclubs leert, dat de penningmeesters de eindjes, ondanks de uit de bocht gevlogen prijzen voor energie, nog aan elkaar kunnen knopen. 

Het best af is CWO, dat dankzij deelname aan een energiecollectief, tot eind 2025 verzekerd is van het voor de crisis afgesproken tarief. Ook VFC profiteert van een langlopend contract en hoeft pas na november 2023 te vrezen voor een hogere lasten. Bovendien profiteren beide clubs van zonnepanelen, melden de voorzitters Bianca Post en Jan Stijger. DVO’32 is, laat voorzitter Kees Zegers weten, dankzij zonnepanelen en warmtepomp energieneutraal.

‘Geen maatregel is afdoende’

Niettemin roepen deze verenigingen hun leden op om zuinig te zijn met energie. “We zetten de temperatuur van de verwarming en douches een graadje lager en vragen om niet langer te douchen dan noodzakelijk”, reageert VFC ook. ”We redden het nog”, rapporteert Zwaluwen-voorzitter Lex Boers, “maar tegen deze stijging is geen maatregel afdoende.” Cion’s Sebas Verburgh zegt dat zijn club de kosten redelijk in het gareel kan houden. Dat meldt ook Deltasport-voorzitter Peter Plank, “maar het is wel een flinke hap uit het budget.” Victoria’04 laat het, reageert voorzitter Leo Don, op zich afkomen. Maar heeft wel het verduurzaam-proces ingezet.

Pollux dooft de veldverlichting na de trainingen en gaat, reageert voorzitter Adka Osnabrugge, “de gemeente vragen om daarin versneld led-lampen aan te brengen”. Twist geeft, schetst voorzitter Jan Kees Boot, de energielasten een sociaal tintje. “We hebben liever dat ze hier douchen wanneer ze dat thuis vanwege de kosten niet kunnen.”