Jowie Robbemond af- en uitgezwaaid

Algemeen
De Fortuna-jeugd zette Jowie Robbemond (midden) in de bloemen, Op 8 oktober volgt nog eeen uitzwaai-moment. (Foto: PR)
De Fortuna-jeugd zette Jowie Robbemond (midden) in de bloemen, Op 8 oktober volgt nog eeen uitzwaai-moment. (Foto: PR) (Foto: )

De één had twaalf jaar de jeugd van Atletiekvereniging Fortuna getraind, de ander zeventien jaar. Ze zwaaiden af. Zoiets kost wat moeite, want de beslissing om een punt achter het trainerschap te zetten, neem je na zo’n lang ‘dienstverband’ niet zomaar. Toch namen Jowie Robbemond en Marjolein van Leeuwen onlangs afscheid en werden uitgezwaaid.

“Het gaat de kinderen en de club aan het hart. Ook mij”, beschrijft Robbemond het gevoel in de diverse kampen. “Maar nu ik vijf dagen per week in het onderwijs en daarnaast ook bij twee Rotterdamse atletiekclubs actief ben, werd alles me een beetje te veel van het goede en moest ik keuzes maken.” De aanvankelijk als sportleraar opgeleide telg uit een met het sportvirus ‘besmet’ geslacht volgde een late roeping, deed nog even de Pabo en vult zijn week nu in met vier dagen groep 8 van Basisschool De Hoeksteen en een dag als gymleraar. “Ik vind het prachtig om kinderen iets te leren. Het veel voldoening. Maakt niet uit of dat rekenen, taal of spelling in de klas is of hardlopen op het sportveld.”. 

‘Atletiek in trek bij jeugd’

Het duurde maanden, schetst hij, voordat hij na lang wikken en wegen, de beslissing nam om Fortuna als trainer (”ïk blijf er zelf nog wel trainen”) te verlaten. Hij laat een kerngezonde jeugdafdeling achter met trainers “die ik toen ze nog jong waren zelf training gegeven heb.” Hij merkt ook dat de internationale successen van de Nederlandse topatleten, zoals Femke Bol, motiverend werken bij jongeren. “Het trekt jeugd naar de atletiekbaan. Ook bij Fortuna, want het aantal jeugdleden is in de afgelopen tijd opvallend sterk gestegen. De prestaties worden ook steeds beter. Het is te merken dat het een gewilde sport is. Dat is een goede ontwikkeling voor de club én voor de atletiek.”