Nieuwe fase voor Masamuda

Algemeen
Een boog omspant de boomboot.
Een boog omspant de boomboot. (Foto: Masamuda.)

Het educatief archeologisch erf Masamuda stond deze zomer goed in de belangstelling. De feestelijkheden rond de herdenking van de Slag bij Vlaardingen (1018 na Christus) trokken veel bezoek. Verder deed Masamuda mee aan het Open Monumentenweekeinde en bezochten veel scholen en andere groepen het erf.

En onlangs werd de steentijdboot te water gelaten, wat ook de nodige publiciteit genereerde. Verder ontvangt de Federatie Broekpolder bezoekers op het erf die vrijwel altijd zeer geïnteresseerd zijn. Het educatief archeologisch erf staat op de drempel van een nieuw fase. Vanaf komend voorjaar komt het Masamudaterrein als eerste aan bod in het kader van het Saneringsplan Broekpolder.

Sanering

De met havenslib vervuilde ondergrond wordt afgedekt met schone grond, waarop Federatie Broekpolder met behulp van vrijwilligers van Masamuda de (pre-)historische landschappen gaan reconstrueren en waarop nieuwe gebouwreconstructies gebouwd worden.

Dwars door het terrein wordt onder andere de bedding van een kreek uitgespaard, waar de scholieren en andere bezoekers in de toekomst van plek naar plek kunnen peddelen (lopen op de wal mag uiteraard ook). Natuurlijk is de Federatie Broekpolder daarbij afhankelijk van een groeiend aantal vrijwilligers. Geïnteresseerden die interesse hebben om hieraan een bijdrage te leveren kunnen zich melden bij de secretaris: secretaris@masamuda.nl.