Brandweerkazerne krijgt met verkoop eindelijk nieuwe bestemming

Algemeen
De brandweerkazerne aan de Hoflaan, die op het punt staat verkocht te worden, lijkt in een gerenoveerde vorm, een nieuwe toekomst tegemoet te gaan.
De brandweerkazerne aan de Hoflaan, die op het punt staat verkocht te worden, lijkt in een gerenoveerde vorm, een nieuwe toekomst tegemoet te gaan. (Foto: Peter Spek)

Het ziet er naar uit dat één van de meest verpauperde gebouwen in Vlaardingen toch een nieuwe bestemming krijgt. Het college van burgemeester en wethouders heeft vorige week de gemeenteraad een voorstel gedaan om de brandweerkazerne aan de Hoflaan te verkopen en de nieuwe eigenaar de mogelijkheid te bieden het gebouw te renoveren.

Door Peter Spek

De voormalige brandweerkazerne staat al vele jaren leeg en verpauperde zichtbaar. Na de oplevering van de nieuwbouwwijk De Buitenplaats van Ruytenburch, met prachtige eengezinswoningen, bleef de brandweerkazerne op een gezichtsbepalende plaats aan de Hoflaan, een onooglijk pand. In de afgelopen tien jaar zijn er al vele plannen de revue gepasseerd zoals een bedrijfsgebouw voor zzp’ers, maar dat plan ging uiteindelijk niet door.

De vraag die regelmatig de ronde deed, waarom bij de aanbesteding van deze nieuwbouwwijk, door de beleidsmakers op het stadhuis, niet geëist werd, dat de brandweerkazerne in het nieuwbouwplan zou worden meegenomen. Het Vlaardingse bedrijf HDP Real Estate, gespecialiseerd in herbestemming en verduurzaming van bestaande gebouwen, wilde het gebouw aan de Hoflaan overnemen en was in 2018 al dichtbij een akkoord, maar dat ging uiteindelijk ook niet door. Volgens HDP Real Estate was er sprake van vervuilde grond onder het gebouw en het bedrijf wilde daarin niet investeren als daar geen nader onderzoek naar verricht zou worden. Nu staat dus de gemeente op het punt om de brandweerkazerne te verkopen aan een nieuwe eigenaar.

De gemeenteraad heeft begin februari het laatste woord als er geen wensen en bedenkingen worden geuit. Het naastgelegen karakteristieke Poortgebouw kreeg vorig jaar al een nieuwe bestemming. Na twee jaar keihard werken hebben Mariëlle Muis en haar partner Jeroen Holzhaus, het voormalige gebouw van gemeentewerken omgetoverd tot een centrum voor gezonde leefstijl.

Vliegwiel

De ontwikkeling rond de brandweerkazerne kan hopelijk wel als een vliegwiel werken voor het opknappen van andere verpauperde gebouwen in de haringstad zoals het Sprijgebouw aan de Westhavenkade, de Juliana van Stolbergschool aan de Groen van Prinstererstraat, het gebouw van het bowlingcentrum Dok99 aan de Anna van Saksenweg in de Holy en het Waaigat, het pand op de historische Markt, de Midhal aan de Kethelweg en de Dr. J.Th de Visserschool aan het Plein Emous.