Afbeelding
(Foto: Bart van der Linden)

Column van Bart van der Linden deze week: 750

Algemeen

Vlaar dingen doen, Vlaar dingen organiseren, Vlaar dingen creëren, Vlaar dingen regelen, Vlaar dingen bedenken, Vlaar dingen beleven, Vlaar dingen proeven, Vlaar dingen waarmaken. Het moge duidelijk zijn jaar: Vlaardingen en 750 jaar stadsrechten zijn dit jaar onlosmakelijk verbonden met Dingen Doen. Uiteraard is er, ook in deze krant, al volop aandacht geschonken aan het feestjaar. Maar de promotie kan natuurlijk nooit genoeg zijn bij dit evenement, dus waarom niet dit platform gebruiken om de stad in het zonnetje te zetten?
Over het zonnetje en het weer gesproken... Eerst even een zijstapje. Als je als stad op één staat met de hoogste concentratie fijnstof gemeten tijdens de laatste jaarwisseling, dan sta je er niet lekker op. En nu is er de ‘Neus van Vlaardingen’. Wat? Ja, de luchtkwaliteit moet immers omhoog en dus is er een enthousiaste groep Vlaardingers die een jaar lang meetbuisjes ophangen op 50 plekken in de stad. Met deze buisjes wordt het NO2-gehalte (stikstofdioxide) in beeld gebracht. Nu hoef je natuurlijk geen raketgeleerde te zijn om te weten dat wij niet heel ‘schoon wonen’, dus ben benieuwd waar de buisjes mee komen.
Terug naar 750. De eerste vlaggen hangen al en ook de banieren zijn zichtbaar. De stad is dit jaar een open podium, waar iedereen die een mooi idee heeft deze kan presenteren. Ook burgemeester Wijbenga besteedde in zijn nieuwjaarstoespraak uitgebreid aandacht aan het jubileumjaar. Nog maar even een kleine opsomming voor wie het gemist heeft: ‘U kunt meedoen in de wijkcrew van de Stadskaravaan. Dit reizende festival strijkt overal in Vlaardingen neer. Er komen zes festivals voor en door de wijkbewoners, met een groot eindfeest in december in de Stadsgehoorzaal. In de wijkcrew kunt u het festival mede bedenken en regelen.
U kunt meelopen in de middeleeuwse stadsrechtenstoet van Den Haag naar Vlaardingen en zo vergezelt u graaf Floris de Vijfde die op 14 mei onze stadsverjaardag in Vlaardingen komt vieren, maar u kunt ook het laatste stukje meewandelen als de stoet in Vlaardingen aankomt of u kunt de stadsrechtenstoet een warm onthaal geven langs de route en bij de aankomst op de Markt. En u kunt genieten van het feest in de stad na afloop.
U kunt gaan logeren op het ExpoCamp Vlaardingen in het Krabbepark en zo deze lente en zomer een actieve vakantie in eigen stad vieren. U kunt naar het binnenstadfestival op 20 mei waar onder meer een levende canon van de Vlaardingse geschiedenis te bewonderen zal zijn. En u kunt meedoen aan het Future Vlaardingen Symposium van het Museum Vlaardingen en creatief naar de toekomst van onze stad kijken.’

Genoeg festiviteiten dus op de planning. Geen woorden, maar Doen!

Afbeelding
Gewonde bij geweldsincident Dr. Wiardi Beckmansingel Vlaardingen 112-nieuws 29 jan, 04:00
Afbeelding
Ladies Night met Magic Mike's Last Dance bij bioscoop Vue Algemeen 28 jan, 14:07
Afbeelding
'Vechtersbaas' Crystal is te horen op Spotify Algemeen 28 jan, 11:12
Afbeelding
Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. naarstig op zoek naar burgerinitiatieven Algemeen 27 jan, 21:07
Afbeelding
Oranje Fonds zoekt buurtinitiatieven voor Appeltjes van Oranje 2023 Algemeen 27 jan, 14:23
Afbeelding
Stadsgehoorzaal trots op de resultaten van een spannend jaar Algemeen 27 jan, 12:34
Afbeelding
Wat is er te doen in Vlaardingen Algemeen 27 jan, 07:23
Afbeelding
Varend Corso Westland trapt editie 2023 af Algemeen 26 jan, 21:40
Afbeelding
Vrijwilligersbijeenkomst Stichting Aanzet en Bibliotheek De Plataan Algemeen 26 jan, 15:54
Afbeelding
De Wereldwijzer is klaar voor het feestjaar Algemeen 26 jan, 14:23
Afbeelding
Vrachtwagens rijden al heen en weer op de smalle Watersportweg Algemeen 26 jan, 12:34
Afbeelding
Geuzenpenning 2023 gaat naar Myanmarese organisatie AAPP Algemeen 26 jan, 10:54
Afbeelding
Rage On Parade zaterdag in De Kroepoekfabriek Algemeen 26 jan, 10:54