In memoriam: Gerard Boender, sociaal bewogen

Algemeen
Gerard Boender.
Gerard Boender. (Foto: PvdA-Vlaardingen)

Er is de laatste weken veel gesproken over Gerard Boender. Hij vertegenwoordigde de PvdA in Vlaardingen toen de PvdA nog groot was en de partijafdeling een collectieve strijd voerde voor de onderklasse in de maatschappij. Gerard Boender liep daarbij voorop.

Door Kor Kegel

Hij zou deze maand 78 jaar zijn geworden. In Schiedam vond vorige maand de crematie plaats op de Beukenhof, een week nadat hij op vrijdag 10 februari na behandeling in het Franciscus Vlietland Ziekenhuis in Schiedam was overleden. De rozen, die partijgenoten meenamen, symboliseren nog steeds het vuur waarmee de PvdA opkwam voor de arbeiders en minima. Het grootste deel van zijn werkzame leven was Gerard Boender actief in de Vlaardingse politiek. Niet alleen was hij penningmeester en voorzitter van de PvdA-afdeling Vlaardingen, ook was hij van 1978 tot 1990 gemeenteraadslid. Dat was in een woelige tijd, waarin Remi Poppe met zijn SP omhoog kwam en de raad goede en felle debaters had in verschillende fracties. Gerard Boender was daarin een onverstoorbare bestuurder met passie en groot doorzettingsvermogen – en met onwrikbare principes.

Op de website van de PvdA-Vlaardingen staat een ‘in memoriam’ waarin hij herinnerd wordt als een sociaal zeer bewogen mens, die zich intensief en onvermoeibaar inzette voor al die Vlaardingers die een steun in de rug nodig hadden, met name op het gebied van beter sociaal beleid en betaalbare huisvesting. Gerard Boender werd door zijn collega’s in de gemeenteraad hoog gewaardeerd.

De PvdA herinnert aan het ernstige ongeluk, dat hij in de derde termijn van zijn raadslidmaatschap kreeg. Bij werkzaamheden thuis kwam hij zo ongelukkig ten val, dat hij een dwarslaesie kreeg met een verlamming van het onderlichaam tot gevolg. Vijf maanden moest hij revalideren in het revalidatiecentrum Heliomare in Wijk aan Zee. Hij werd er wekelijks door zijn fractiegenoten geïnformeerd over de ontwikkelingen in Vlaardingen. De eerste die hem daar dwars door alle bezoekuren heen en met een grote bos bloemen kwam bezoeken was Remi Poppe, met wie hij in de gemeenteraad meer dan eens gebotst had. Begin september 1989 keerde hij terug in de gemeenteraad, in een rolstoel. Hij had meteen een doorslaggevende stem in de afwijzing van een voorstel om een opgeofferd bedrijfsterrein in Holy-Noord elders in de stad te compenseren.