Concert met drukwindharmonium

Algemeen
Het Vlaardings koor Gloria Toonkunst zorgt met de uitvoering van het passieconcert voor een avond met ontroerende muziek.
Het Vlaardings koor Gloria Toonkunst zorgt met de uitvoering van het passieconcert voor een avond met ontroerende muziek. (Foto: UWM/PS)

Het passieconcert, even voor Pasen, van het Vlaardings koor Gloria Toonkunst, krijgt een bijzondere begeleiding van organist Arjen Leistra op zijn drukwindharmonium, dat stamt uit het jaar 1853. En dat zal de uitvoering van dit passieconcert van het koor met ongeveer vijfenzeventig zangers een extra dimensie geven.

Door Peter Spek

“Het drukwindharmonium is het enige toetsinstrument waarbij je de toon kunt laten aanzwellen en dus de dynamiek van de toon kunt beïnvloeden. Het is een vrij klein instrument om te zien maar wel een instrument met een groot geluid en met veel karakter. Een expressief instrument dus,” zegt Marion Martijn, voorzitter van het koor Gloria Toonkunst. “Het wordt een muzikale avond vol ontroerende muziek.” Er zijn twee bijzondere muziekstukken uitgezocht voor deze avond. “Wij hebben voor twee muziekstukken gekozen die de laatste dagen van Christus’ passie markeren. Via Crucis van Franz Liszt, een muziekstuk van grote verstilling, dat geheel gewijd is aan de veertien staties van de Kruisweg en het Olivet to Calvary van John Henry Maunder, dat begint met de juichende reis van Christus naar Jeruzalem en eindigt met de kruisiging op Golgotha”, laat Marion Martijn alvast weten. “De uitvoering staat onder leiding van onze dirigent Bas van Houte en met de solisten Leon van Liere en Andreas Goetze belooft het een mooie uitvoering te worden, zeker als Arjen Leistra achter zijn drukwindharmonium plaats neemt.” De uitvoering van het passieconcert vindt plaats op zaterdagavond 25 maart in de Bethelkerk aan de Burgemeester Verkadesingel en begint om 20.00 uur. De toegangsprijs is vijftien euro en te bestellen via: secretaris@gloria-toonkunst.nl of bij de leden van het koor.