‘Mooi, onverwacht, confronterend en overtuigend was Zelensky hier’

Cultuur
De voorstelling Zelensky hier maakte veel indruk op de leerlingen uit Vlaardingen en Schiedam.
De voorstelling Zelensky hier maakte veel indruk op de leerlingen uit Vlaardingen en Schiedam. (Foto: RWM/PS )

De leerlingen van het Groen van Prinstererlyceum en van het Stedelijk Gymnasium in Schiedam waren onder de indruk van de theatervoorstelling Zelensky hier, opgevoerd in de Harmonie.

Door Peter Spek

Pieter Wapenaar van PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen keek mee en hoorde van de leerlingen reacties als:  “Mooi, onverwacht, confronterend en overtuigend.” Ook voor Pieter Wapenaar was het een bijzondere voorstelling. “In een veelkleurig decor dat door de zes acteurs van De Theatertroep zelf werd bediend, speelde zich het leven af van de komiek, zanger en acteur Zelensky die uiteindelijk president wordt. Beelden van televisieshows, redevoeringen en nagespeelde dialogen en scenes wisselden elkaar af. Humor voerde de boventoon. Bijvoorbeeld het filmpje met een fragment uit een komische tv-serie waarin de komiek Zelensky een geschiedenisleraar speelt, die loopt te schelden op de schoolleiding en de autoriteiten. Omdat die zijn vak niet serieus nemen. Als mensen de geschiedenis zouden kennen, zouden zij weten dat hun belastinggeld in de zakken van de regering belandt. In de serie wordt de geschiedenisleraar president, die het allemaal heel anders aanpakt. “

En dan was er de nagespeelde scene van Poetin en Zelensky

“De acteur die speelt dat hij president wordt en het dan ook echt wordt. En dan was er de nagespeelde scene van Poetin en Zelensky die op een wel heel bijzonder manier de piano bespelen. Het was de afwisseling en de originele aanpak die de leerlingen vijf kwartier lang geboeid hield.” De Vlaardingers David de Beer, Marianne van Herp en Pieter Wapenaar van PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen bezochten de try-out van de voorstelling in Amsterdam en spraken met de theatermakers. Het was in dat gesprek dat het idee voor een scholierenvoorstelling kwam bovendrijven en natuurlijk hoogst actueel is. “Want de vraag wat zou jij doen als je land in oorlog is: vechten of vluchten, was in de voorstelling meer dan eens aan de orde. Uiteindelijk is het doel van PAX Ambassade van Vrede Vlaardingen, de slachtoffers van deze en andere oorlogen te blijven gedenken en zeker ook om de Oekraïners te blijven steunen in hun oorlog tegen Rusland,” besluit Pieter Wapenaar.