Ontdek de verborgen schatten van Vlaardingse Klederdracht

Cultuur
Lezing Jan Anderson ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’
Lezing Jan Anderson ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’ (Foto: Hans Bakker)

Dompel jezelf onder in de geschiedenis van Vlaardingen tijdens een lezing gepresenteerd door Jan Anderson. Op zaterdag 6 en zondag 7 april 2024 om 13.30 uur in het Streekmuseum Jan Anderson.

Ontdek het verhaal achter de ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’. Het blijkt dat Vlaardingen, als enige stad in Nederland, maar liefst zeven verschillende klederdrachten herbergde, met zelfs drie varianten in het dorp Vlaardinger-Ambacht. Van kuipers tot vissers en schippers op loggers, elk beroep en elke sociale klasse had zijn eigen kenmerkende kledij. En niet te vergeten, de vrouwen - van boetsters tot dienstmeisjes bij vooraanstaande families - allen te herkennen aan hun specifieke dracht.

Jan Anderson, een autoriteit op dit gebied, deelt zijn kennis en persoonlijke ervaringen als Vlaardinger. Verwacht een boeiende verkenning van de diverse variaties, ondersteund door een filmvertoning in het museum die specifiek ingaat op de Vlaardingse klederdracht.
Breng gerust mee wat nog in de familie aanwezig is aan kanten mutsen, jurken, jaks, zakdoeken, ondergoed en sieraden die op zondagen werden gedragen ter herdenking van overleden familieleden. Het Streekmuseum staat klaar om deze materialen toe te voegen aan hun collectie.

Kom op zaterdag 6 en zondag 7 april om 13.30 uur naar het Streekmuseum Jan Anderson, gelegen aan de Kethelweg 50 te Vlaardingen.

Het boekje ‘Klederdracht - Streekdracht van de Vlaardingse burgerij’ is verkrijgbaar voor slechts €3,50. Een kleurrijk werk van meer dan 60 pagina’s, dubbel uitgegeven samen met de ‘Fotografica’-collectie van Jan Anderson, beide met foto’s van Hans Bakker. Haal je exemplaar op in het Streekmuseum Jan Anderson of bij Bruna.