Nieuw: Experiment andere benadering Vlaardingers in de bijstand

Nieuws
GroenLinks gelooft in een soepelere benadering en meer vertrouwen.
GroenLinks gelooft in een soepelere benadering en meer vertrouwen. (Foto: stockphoto)

Op initiatief van GroenLinks heeft de gemeenteraad van Vlaardingen in juli 2023 besloten een fonds van 300.000 euro vrij te maken om de ondersteuning van bijstandsgerechtigden te verbeteren. GroenLinks pleit voor het uitvoeren van ‘vertrouwensexperimenten’, waarbij mensen in de bijstand meer vertrouwen krijgen en minder strikte controles worden toegepast.

Deze soepelere benadering draagt bij aan meer stabiliteit, persoonlijke ontwikkeling, gezondheid, deelname aan de samenleving en vertrouwen. Het college van burgemeester en wethouders heeft in samenwerking met Stroomopwaarts, de organisatie die werkzoekenden begeleidt, verschillende experimenten uitgewerkt die op 1 juni 2024 van start gaan.

Experimenten

Deze experimenten omvatten onder andere een premie van 1000 euro voor mensen die de bijstand verlaten en hun nieuwe baan minstens 6 maanden behouden. Daarnaast wordt een versneld begeleidingstraject bij het vinden van werk geïntroduceerd voor mensen in de bijstand. Dit valt samen met een experiment waarbij mensen die onlangs zijn uitgestroomd uit de bijstand maar hun baan verliezen, gemakkelijker kunnen terugkeren naar de bijstand.

Bijzondere bijstand

Mensen die bijzondere bijstand aanvragen, worden ook ontlast doordat ze minder bewijsstukken over hun inkomen hoeven aan te leveren. Bovendien wordt er ondersteuning geboden aan dak- en thuislozen die dringend financiële hulp nodig hebben. Deze mensen kunnen via een verkorte aanvraagprocedure binnen één dag een bijstandsuitkering ontvangen. Dit experiment heeft als doel grotere problemen voor deze kwetsbare groep mensen te voorkomen.
Neill Voorburg, initiatiefnemer vanuit de GroenLinks fractie, toont zich verheugd met de mooie uitwerking van het voorstel: “Hiermee stellen we mensen weer centraal, in plaats van regels. Dit is een mooie en belangrijke stap op weg naar meer vertrouwen in een kwetsbare groep mensen.”