In memoriam: Cornelis Pons, lokale troubadour

Nieuws
Cornelis Pons in aandachtig luisterende houding. Dat kon hij ook. Om een verteller te worden, moet je eerst observeren.
Cornelis Pons in aandachtig luisterende houding. Dat kon hij ook. Om een verteller te worden, moet je eerst observeren. (Foto: PR)

Hij had het geaccepteerd. De dood zou nabij zijn. Achter de pijn in zijn schouder bleek twee weken geleden een uitgezaaide botkanker te zitten. Cornelis Pons wilde er niet aan behandeld worden. Sterk was zijn gezondheid al niet meer.

Door Kor Kegel

Woensdag is hij overleden, op 73-jarige leeftijd. Vlaardingen verliest in hem een geestige en tegelijk ernstige liedjesschrijver en troubadour. Cornelis Pons schreef teksten voor Fungus en The Amazing Stroopwafels. Hij trad op met Lévi Weemoedt en Hans Dorrestijn. Zijn cd ‘Bar Intiem’ uit 1999 stemt melancholisch. Hij vormde een sterk duo met Anton Swaneveld, getuige de songs ‘Nacht over de Rijnmond’, ‘Koffer in Schiedam’ en ‘Vlaardingen voor beginners’. Hun stemmen harmonieerden voortreffelijk. (Anton Swaneveld kwam in 2018 te overlijden).

Samen schreven ze nog teksten voor kinderliedjes voor theatermaker Hadewiena Scholten. Ze had in de Stadsgehoorzaal een voorstelling over pesten en in het lied ‘Pesten vind ik fijn’ maakten ze pestgedrag volkomen belachelijk. De kinderen zongen het keihard mee en Hadewiena vond dat Cornelis en Anton perfect de bedoeling begrepen hadden. Het is een voorbeeld uit het rijke oeuvre van de lokale troubadour Cornelis Pons, die er in 2011 op wees dat Dada, CoBrA en de Tachtigers bekende kunst- en dichtcollectieven zijn, maar dat er ook een intrigerende Waterweg-stroming van schrijvers, muzikanten en kunstenaars was. Scherpzinnig als hij was, betoonde hij zich een prima collega.

Veertig jaar geleden schreef Cornelis Pons kritische artikelen over Vlaardingen voor Het Vrije Volk, waaronder een vernietigende en ongeëvenaarde beschouwing over de wijk Holy – onder de auteursnaam Kees Pons.

Later gaf hij, geïntroduceerd door goede vriend Dick van der Lugt (recent overleden), les in journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Daar doceerde hij dat (objectief) journalist zijn onverenigbaar is met het lidmaatschap van een politieke partij. Hij was fel gekant tegen meningsvorming en beïnvloeding in wat feitelijk juiste berichtgeving behoorde te zijn.

De crematieplechtigheid is vandaag om 13.30 uur op de Beukenhof in Schiedam.