Col du Liesveld opgenomen in Tour de France Femmes

Nieuws
Wethouder Bart Bikkers is trots dat de rensters van de Tour de France Femmes Vlaardingen aandoen en snelde met een banier naar de Col du Liesveld.
Wethouder Bart Bikkers is trots dat de rensters van de Tour de France Femmes Vlaardingen aandoen en snelde met een banier naar de Col du Liesveld. (Foto: Peter Spek)

Wethouder Bart Bikkers oogt euforisch als hij in zijn werkkamer op het stadhuis de route van de Tour de France Femmes laat zien op een kaart van Vlaardingen. “Kijk, de rensters rijden langs alle bezienswaardigheden van onze stad en die komen terecht in 190 landen bij de live uitzending op televisie”, laat de politicus van de VVD vol enthousiasme weten.

Door Peter Spek

De rensters komen op maandag 12 augustus door de haringstad, een dag na de sluiting van de Olympische Spelen in Parijs en dan kunnen de Vlaardingse sportliefhebbers nog een dag genieten van live topsport. “Toen ik hoorde dat de rensters van de Tour de France Femmes Vlaardingen zouden aandoen, heb ik bij de organisatie in Parijs er meteen op aangedrongen niet alleen langs de gemeentegrens te rijden maar vooral het centrum aan te doen. En deze lobby is wonderbaarlijk gelukt. Zij gaan pal door het hart van onze stad”, zegt Bart Bikkers opgewekt. Ook de Franse politie, die voor de begeleiding van de rensters zorgt, heeft haar goedkeuring aan het parcours gegeven. “Je moet je voorstellen dat straks de miljoenen kijkers het Oranjepark met de iconische watertoren zien, de molen Aeolus, de Oude Haven, het Liesveldviaduct en de Broekpolder.”

Col du Liesveld

Bart Bikkers krijgt al pretoogjes als hij de rensters de col du Liesveld ziet afrijden richting de Markgraaflaan, waar zij wel even goed in de remmen moeten om deze haakse bocht te nemen.” Het peloton komt maar liefst twee keer door Vlaardingen. Vanuit Schiedam fietsen de rensters via de Mr. L.A. Kesperweg, Vlaardingen in. De ploeg vervolgt de route via de Westlandseweg en slaat linksaf de Hoflaan op. Het peloton raast vervolgens over de Oude Havenbrug en het Liesveldviaduct. Met een S-bocht belanden zij in de Van Der Driftstraat en gaan aan het einde van die straat rechtsaf de Burgemeester Pruissingel op. Bij de eerste kruising gaat de route verder via de Westlandseweg en zal de ploeg de snelweg A20 opgaan richting Maassluis. “Daar zullen zij als allereerste de afslag nemen richting Rozenburg waar zij door de splinternieuwe Maasdeltatunnel zullen fietsen. Een uniek moment, aangezien de nieuwe verbinding in december pas echt open gaat voor verkeer”, zegt Bart Bikkers.

Busverbinding

“Jammer dat wij straks als fietser niet door de tunnel kunnen, een gemiste kans is dat”, zegt Bart Bikkers. “Maar de busverbinding, waarover politiek nog al wat te doen is, komt er links of rechtsom toch gewoon en misschien met de mogelijkheid om je fiets mee te nemen in de bus om vanuit Vlaardingen het mooie gebied van de Zuid-Hollandse- en Zeeuwse eilanden aan te doen.”
Daarnaast wil Bart Bikkers flink uitpakken om zijn stad met dit unieke sportevenement op de kaart te zetten.
“Met die reden zijn er in samenwerking met Vlaardingen Partners, de citymarketing organisatie in de haringstad, verschillende initiatieven in ontwikkeling”, zegt Bart Bikkers. “Deze zullen, naast de route, Vlaardingen nog meer op de kaart zetten. Dit soort initiatieven moedig ik alleen maar aan en zullen wij zoveel mogelijk ondersteunen. Graag roep ik daarom sportclubs en andere organisaties op om dit bijzondere sportevenement mee te vieren, maar kom de rensters op 12 augustus vooral aanmoedigen,” besluit Bart Bikkers.