‘Wij laten enkele idioten geen plezier meer beleven aan hun kronkel’

Nieuws
Met afschuw in zijn ogen laat Hans van der Have een hindernis zien die totaal is afgebrand op het surville parcours in de Broekpolder.
Met afschuw in zijn ogen laat Hans van der Have een hindernis zien die totaal is afgebrand op het surville parcours in de Broekpolder. (Foto: Peter Spek)

Hans van der Have van Adventure Vlaardingen is diep bedroefd. Al zes keer is er in de afgelopen weken brand gesticht op het survival parcours in de Broekpolder. Houten hindernissen werden in de brand gestoken en materiaal daarom heen ging in vlammen op. De schade is onherstelbaar en de hindernissen moeten opnieuw opgebouwd worden.

Door Peter Spek

“Het is te triest voor woorden,” zegt de Vlaardinger als hij naar de vernielde hindernissen fietst diep in de Broekpolder. De paden zijn nog blubberig van de vele regen van de afgelopen weken, maar vandalen weten toch de weg te vinden naar de survival hindernissen, die met veel zorg door vrijwilligers zijn gebouwd.  

Vrijwilligers

“Die vrijwilligers werken elke zaterdag keihard om onze hindernissen te bouwen en te onderhouden. Heel veel mensen beleven hier plezier aan en knappen op van het bewegen in de natuur. Iedereen kent wel de groepen in de bekende blauwe shirts van Adventure Vlaardingen inmiddels, die met regelmaat gebruikmaken van het hindernisparcours,” zegt Hans van der Have.  “Maar wij laten een paar idioten geen plezier meer beleven aan hun kronkel. 

In de afgelopen maanden werden wij al regelmatig getroffen door vandalisme

In de afgelopen maanden werden wij al regelmatig getroffen door vandalisme, maar ruimden wij de as of gesneden touwen gelijk weer op en herstelden de schade weer snel, omdat vernielen doet vernielen. Ik heb groot respect voor deze mensen, maar nu is echt de maat vol en het al aangevreten rechtvaardigheidsgevoel maakt nu plaats voor woede en is er actie nodig.” aldus een zeer ontstemde Hans van der Have. Bij aankomst bij één van de vernielde en in brand gestoken hindernissen is de schade enorm. 

Losgesneden

“Kijk, het hout is helemaal afgebrand en de touwen om de hindernissen zijn losgesneden. Het is het gebied waar de Schotse Hooglanders grazen. Je moet er niet aandenken, dat de brand de bomen in de omgeving aansteken en deze Schotse Hooglanders in paniek raken. Op nog geen twintig meter afstand van de afgebrande hindernis loopt een moeder rund met haar jong te grazen en is zich van geen kwaad bewust.” Het parcours van Adventure Vlaardingen is een geliefd gebied voor het trainen van politiemensen, brandweerlieden of ambulancebroeders die een beroepsziekte hebben opgelopen door hun werk en in de Broekpolder weer aan hun herstel werken. “Ook hadden wij weer voorzichtige plannen om een outdoor evenement te organiseren. Een combinatie van een survivalrun en en mudrun, zoals die al eerder in de Broekpolder werden georganiseerd, maar door corona en strenge regelgeving van het programma verdwenen.”  Hans van der Have raakt geëmotioneerd als hij wijst naar een afgebrand bankje. Dat is door onze mensen gebouwd voor een overleden vrijwilliger, een schouwer van die mooie Schotse Hooglanders, een bankje ter nagedachtenis aan deze man en zijn favoriete plek bij een van de mooie meertjes in de Broekpolder, ook verziekt door brandstichting. De brandstichters moeten zich kapot schamen,” besluit Hans van der Have.