Trotse grootouders langs parcours

Nieuws
Maurits Spek loopt zijn laatste meters op de Coolsingel en ontdekt zijn fotograferende opa langs het parcours.
Maurits Spek loopt zijn laatste meters op de Coolsingel en ontdekt zijn fotograferende opa langs het parcours. (Foto: Peter Spek)

“De Marathon van Rotterdam is niet alleen de 42 kilometer en 195 meter op zondag, maar is vooral de zaterdag met de deelname van de jeugd. Wat een feest was dat op de Coolsingel. daar kwam ik achter, toen ik mijn kleinzoon Maurits aanmoedigde op de 2.5 kilometer kidsrun.

Door Peter Spek

Het parcours van de één en tweeënhalve kilometer werd vooral omzoomd door trotse vaders, moeders en opa’s  en oma’s. Tienduizenden in getal en daaronder ontbrak ik ook niet om hem aan te moedigen. Maar dat is nog een hele klus. Pik je eigen kleinzoon er maar uit in een lint van duizenden jongens en meisjes die kris kras door elkaar lopen. Gelukkig kon ik een plaatsje bemachtigen net voor de finishlijn op een verhoging van een geluidsinstallatie. Van afstand zag ik auteur Pierre Bokma, van de indrukwekkende serie de Joodse Raad, daar staan met telefoon in de aanslag om de prestatie van een kleinkind vast te leggen. Toen hij vertrok was het stekje, met vrij uitzicht op het parcours, voor mij. En met succes. Aan het lint van strijdende jongens en meisjes voor een goede klassering kwam op de tweeënhalve kilometer geen einde. En ik was natuurlijk niet alleen. Om mij heen enthousiast aanmoedigende  vaders en moeders en grootouders, maar vooral bezig om een glimp op te vangen van hun kroos en uitgerust met de mobiele telefoon om dit ultieme moment voor het nageslacht vast te leggen om dan te kunnen zeggen ook op de Coolsingel gelopen te hebben. Gelukkig had Maurits en zijn dertig mede leerlingen van de Schiedamse basisschool De Vlinder, een opvallend wit shirt aan, maar het werd spannend om hem eruit te pikken. Maar opeens doemde hij op en in een split second knipte ik enkele foto’s. Stond hij erop of niet? Ik had hem zelfs even met oogcontact...”