Rajacenna schildert in het museum

Nieuws
Rajacenna werkt geconcentreerd aan haar tien schilderijen.
Rajacenna werkt geconcentreerd aan haar tien schilderijen. (Foto: Bart van der Linden)

Voor tekenfenomeen Rajacenna van Dam (31) kan de uitdaging niet groot genoeg zijn. Haar nieuwste project is tot nu toe ook haar meest moeilijke: werken aan tien schilderijen tegelijkertijd met handen én voeten. Ze doet dit vanaf nu een aantal weken live in Museum Vlaardingen.

Door Bart van der Linden

De camera’s draaien, de bezoekers kijken ademloos toe. Ook deze zaterdag is Rajacenna geconcentreerd aan het werk. Af en toe staat ze even op om haar materiaal weer gebruiksklaar te maken, maar snel daarna heeft ze de focus alweer op haar vier penselen. Twee in haar handen, twee tussen haar tenen.
We brengen een bezoekje aan het tekenwonder, want dit unieke project verdient het om van dichtbij bekeken te worden. Wereldwijd mag de Vlaardingse tekenartiest dan bekend staan om haar filmpjes waarin ze hyperrealistische tekeningen maakt, voor Project10 laat ze voor het eerst ook live aan het publiek zien wat ze in huis heeft. Eerst maakte ze nog weleens tussendoor een praatje met haar fans, maar nu is dat pas als ze die dag klaar is. Alles om de focus te behouden, want het is niet niks wat ze creëert.
“Het gaat allemaal volgens plan”, zegt Rajacenna als ze klaar is na twee uur te hebben geschilderd. De contouren van haar creaties zijn al goed zichtbaar. Op de schilderijen is er al een leeuw te zien, maar ook een kat en de oren van een panda (na voltooiing krijgt deze ook nog een bril). Verder volgen er nog drie vrouwen, een uil en een astronaut. Over die laatste: “Die vind ik wel het lastigst om te tekenen”, bekent ze.
De tien schilderijen moeten als ze af zijn één geheel gaan vormen. “Hiervoor ga ik achteraf nog iets maken.”
Ook Rajacenna live aan het werk zien? Kijk voor tijden en data op www.rajacenna.com.