Ook bussen EBS staan vanavond drie minuten stil tegen geweld

Nieuws
De Nederlandse Spoorwegen nemen het voortouw door alle treinen zaterdagavond drie minuten lang stil te zetten.
De Nederlandse Spoorwegen nemen het voortouw door alle treinen zaterdagavond drie minuten lang stil te zetten. (Foto: Rodi.nl)

Vanavond, zaterdag 20 april om 22.30 uur, wordt het openbaar vervoer in Nederland drie minuten lang stilgelegd als protest tegen geweld tegen OV-medewerkers. Dit komt na een heftig incident waarbij een conductrice en machinist werden mishandeld door een groep jongeren. Eerder sloten Haagse vervoerder HTM en Rotterdamse vervoerder RET zich aan bij de actie. Inmiddels is bekend dat ook EBS de bussen vanavond drie minuten stil laat staan.

De Nederlandse Spoorwegen nemen het voortouw door alle treinen drie minuten lang stil te zetten, gesteund door vakbonden. NS-directeur Wouter Koolmees dringt aan op actie van de overheid, gezien de alarmerende toename van geweldsincidenten tegen NS-medewerkers. Vorig jaar waren er maar liefst 1.042 van deze incidenten.

‘Totaal onacceptabel’

Ook HTM, RET en GVB hebben zich bij dit protest aangesloten. Jaap Bierman, algemeen directeur van HTM, verklaarde: “Ook wij zijn het afgelopen jaar geconfronteerd met een aantal geweldincidenten tegen onze collega’s. Totaal onacceptabel. Daarom protesteert HTM samen met alle OV-bedrijven tegen de agressie die te vaak voorkomt.”

Naast het stilzetten van voertuigen op zaterdagavond, neemt HTM extra veiligheidsmaatregelen, zoals het plaatsen van mobiele camera’s op risicovolle haltes.

Signaal

De gezamenlijke actie van NS, HTM, RET en GVB is een krachtig signaal naar de politiek en overheid om geweld tegen OV-medewerkers te stoppen en de veiligheid in het openbaar vervoer te waarborgen.