Geen natuurijs? Dan maar kunstijs!

Sport
Een winters beeld uit 2012 toen de Westland Toertocht voor het laatst gehouden werd. (Foto: PR)
Een winters beeld uit 2012 toen de Westland Toertocht voor het laatst gehouden werd. (Foto: PR)

Als de temperatuur onder nul daalt staan velen meteen in de ijs-modus. Die halen de schaatsen uit het vet en spoeden zich spoorslags naar de vaart. 

Dat gevoel leefde ongetwijfeld vorige week op nadat de temperatuur in de nachtelijke uren onder nul zakte en de autoruiten weer eens ijsvrij gekrabd moesten worden. En de media het nieuws brachten, dat de ijsclubs in het oosten van het land al begonnen waren met het jaarlijkse wedstrijdje ‘wie organiseert de eerste marathon op natuurijs.

Ook bij de ijsclubs in Vlaardingen, Maasland en het Westland steeg de ijskoorts. Die organiseren namelijk al sinds mensenheugenis de Westland Toertocht (met ook een startpunt in Vlaardingen), maar moeten tot februari 2012 teruggaan voor de laatste editie. Het ijs was toen, hoewel wat krakkemikkelig, geschikt om de massa langs Vlaardingen, Maasland, Schipluiden, De Lier en Wateringen te leiden. Sindsdien beperken de clubs zich tot hun jaarlijkse vergadering in oktober. “Dan praten we elkaar bij over de route en bekijken of het draaiboek nog actueel is”, meldt Peter Wapenaar, voorzitter van De Vlaardingsche IJsClub DIJVC. “En jawel, het wordt weer eens tijd dat de vaart en de vlieten een tijdje dichtvriezen. De laatste keer gebeurde dat in 2021. De vorst duurde toen echter tekort om de toertocht te organiseren.”

Op Winterterras kregen jongeren gratis de kans om een uurtje te schaatsen. “Dat trok veel jeugd. Maar Winterras is niet meer. Jammer.” Laatst konden ze via Vlaardingen-in-Beweging gratis een uurtje terecht op de half overdekte ijsbaan van De Uithof, de thuisbasis van DVIJC. Maar Den Haag is niet naast de deur en trok weinig schaatsers. “Het neemt niet weg, dat we groeien. Daar zijn we blij mee. Vergeet niet dat schaatsen een technieksport is. Als je dat jezelf goed eigen maakt, schaats je op natuurijs een stuk makkelijker.”