In Holy groeit meidenvoetbal als kool

Sport
Dit Zwaluwen werd vorig jaar Vlaardings kampioen, maar verdedigt die titel.niet
Dit Zwaluwen werd vorig jaar Vlaardings kampioen, maar verdedigt die titel.niet (Foto: Ada Onderdelinden)

Oranje’s Leeuwinnen vormen de reclamezuil voor het meidenvoetbal. Hun succes werkt als en magneet. Dat merkt Zwaluwen. Niet zo erg lang geleden werd trots aangekondigd, dat het aantal de 150 was gepasseerd. De groei zet door. Als kool zelfs.

“De teller is inmiddels de 170 gepasseerd”, meldt een woordvoerder van de club. Daarmee krijgt het streven van voorzitter Lex Boers vorm. Die wilde de club na zijn aantreden opnieuw op de kaart zetten en lanceerde de stelling, dat “Holy’s jongeren het complex aan de Zwaluwenlaan niet links moesten laten liggen, maar er beter binnen konden stappen.”  Dat leverde niet alleen groei op van de meidensector, ook de training van de mini-stars voor jeugd van vier en vijf jaar zit behoorlijk in de lift.

De liefde voor voetbal houdt echter met het groeien van de leeftijd geen stand. Het is een tendens, waardoor de jeugdafdeling bij de jongens een pyramide is en nogal wat verenigingen het zonder Onder-19 moeten stellen, zodat de aanvoer naar de senioren stokt. Niets is de vrouwensector vreemd. Ook daar vallen gaten. Zoals dat bij Zwaluwen nu in korte tijd al tweemaal het geval is. Daar haakte twee jaar geleden door een tekort aan spelers het vrouwenelftal af en werd opgevolgd door Onder-19. Dat is nu ook weer ‘onderbevrouwd’ en uit de competitie gehaald. Én heeft zich, als titelverdediger, tevens afgemeld voor het toernooi om Vlaardingse kampioenschap, waarin nu CION, CWO en DVO’32 voor de hoogste plaatselijke eer gaan.

In bestuurskringen rond het vrouwenvoetbal wordt niet ontkend, dat er in die sector om onduidelijke redenen nogal eens snel van club gewisseld wordt. Zoals in het Vlaardingse voetbal een trainer (alweer lang geleden) zijn elftal meenam naar elders of een heel team hun club in de steek liet en elders neerstreek.