Afbeelding
(Foto: Simon Gaastra)
Oma’s for future

Trouw, andere vragen misschien?

Algemeen

Gabi Both (65) is een van de Oma’s for Future Waterland en lid van de klimaatcoalitie Waterland. Deze groepen maken zich zorgen over de toekomst van hun kinderen. Oma’s en de klimaatcoalitie willen bewustwording creëren rondom het thema klimaatverandering. Gabi schrijft voor Ons Streekblad/Rodi Waterland een column waarin ze vertelt over de doelen die de Oma’s en de klimaatcoalitie Waterland voor ogen hebben.   

Trouw waardeer ik als een krant die het beste voorheeft met het milieu en de lezers, geregeld berichten zij over aspecten van duurzaamheid, de klimaatcrisis, de groene acties, meestal gericht op bewustwording of hoe in actie te komen. Afgelopen vrijdag stond er op de voorpagina een artikel met nieuwe statistieken over de Nederlanders en hun houding ten aanzien van de klimaatcrisis. De teneur is niet echt om vrolijk van te worden! Nu kan je de cijfers de schuld geven, weinig Nederlanders voelen zich schuldig over een vliegtuigreis of het eten van een biefstuk, maar misschien mogen we eerder het soort vragen de schuld geven. Wie wil zich nu graag schamen of schuldig voelen, negatieve gevoelens hebben? 

Na de coronatijd heb je zin in een reisje en het gaat niet om één biefstuk of één vliegreis, dat zij iedereen gegund, maar wel om het reduceren van het aantal. En wie wil dagelijks gebukt gaan onder de dreigende klimaatcrisis, niet echt veel mensen, gelukkig maar anders zouden we alleen in depressies vervallen. De cijfers geven ook aan dat de helft van de Nederlanders het goed vindt als vliegreizen duurder worden, een positieve instelling tegenover klimaatmaatregelen dus. En het onderzoek bevestigt dat veel Nederlanders zich zorgen maken om het klimaat. Een punt heeft het onderzoek: het vertrouwen in zelfredzaamheid en het effect van eigen handelen is gering. 

Samen- politiek en burger- in actie komen is effectief!

Dat is jammer, want een reductie van onze individuele energieverbruik, een voorkeur voor vegetarische voeding en een consumptie gebaseerd op duurzaamheid hebben wel degelijk groot effect op de wereldwijde CO2 uitstoot. Maar ja, als we lang genoeg het tegenovergestelde horen, geloven we het. Het lijkt een patstelling: de burger komt niet in actie omdat hij denkt dat het toch geen zin heeft en de politiek wacht op het signaal van de burger dat klimaatmaatregelen gesteund worden.

‘Andere vragen graag’

Maar we zijn beter dan de gepubliceerde cijfers! Als we nu de vragen anders stellen, informatie over het effect van eigen handelen veelvuldig publiceren en het vliegticket naar Liverpool niet langer goedkoper is dan de treinreis ben ik ervan overtuigd dat de statistieken een grotere bereidheid tot klimaatmaatregelen laten zien. 

Vrijwilligers welkom

En liever deze berichten op de voorpagina, hoe vaker we dit lezen hoe meer wij ons hierin gesterkt voelen! Laten we hier iets aan doen, vrijwilligers zijn welkom! Zie ook waterland.omasforfuture.eu

Binnen 5 minuten bijgepraat

over het laatste nieuws uit Waterland

Schrijf je hierin voor onze wekelijkse nieuwsbrief.

Wij verwerken uw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Optimist on Tour meert aan bij de Zaanse Schans Algemeen 21 jun, 08:30
Afbeelding
Reuring biedt divers locatietheater Algemeen 21 jun, 07:00
Afbeelding
Ribbius Peletierpenning 2022 voor Marie-Anne van Reijen Algemeen 20 jun, 20:51
Afbeelding
Spectaculaire Blubberrace in Monnickenmeer Algemeen 20 jun, 18:48
Afbeelding
Hart voor Vrouwen ontvangt cheque van Happen & Trappen Waterland Algemeen 20 jun, 17:00
Afbeelding
IJsclub Marken voorziet Marken van een lekker scharretje bij de lunch Algemeen 20 jun, 16:38
Afbeelding
Nationale Waterstofdag met lancering WaterstofNHN Algemeen 20 jun, 15:02
Afbeelding
Nieuwe fietsroutes door de jarige Purmer Algemeen 20 jun, 14:00
Afbeelding
Fwd: Edams Mannenkoor Excelsior Algemeen 20 jun, 13:23
Afbeelding
Sijtje Boes verandert: van kijkhuis naar beleving Algemeen 20 jun, 07:00
Afbeelding
75-jarig jubileum voetbalvereniging Oosthuizen: wedstrijd FC Rebellen – Oosthuizen op zaterdag 25 juni om 19.00 uur Algemeen 20 jun, 06:42
Afbeelding
Nieuw inzicht: ‘Hoogovenskelet’ op terrein hoogovens is een vrouw Algemeen 19 jun, 22:04
Afbeelding
Frontale botsing tussen twee auto’s Broek in Waterland 112-nieuws 19 jun, 15:35
Digitale krant
Het laatste nieuws uit Waterland

Op Rodi Waterland volg je het laatste nieuws uit Waterland. Rodi Waterland informeert via nieuws, interviews en tips over ontwikkelingen en activiteiten in de buurt en regio.

Nieuws Waterland

Via onze nieuwsbrief mis je nu geen enkel nieuwtje uit jouw regio. Elke week krijg je het laatste nieuws uit Waterland in je mailbox.

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief