Collectieboomgaard open dagen

Algemeen
Alle informatie over fruitbomen in de Collectieboomgaard
Alle informatie over fruitbomen in de Collectieboomgaard (Foto: aangeleverd)

DE BEEMSTER - Kom naar de open dagen van collectieboomgaard Beemster 3 en 4 september van 10-16 uur.

Sinds maart 2020 is er veel veranderd in het dagelijks leven van vele mensen. Door de alles overheersende corona speelde het leven voor veel mensen zich noodgedwongen thuis af. Het eigen plekje thuis werd belangrijker. Ook de tuin van mensen profiteerde van de extra aandacht. In de tuin werken mocht wel. Planten en bomen groeiden gelukkig gewoon door. 

De tuin bracht toentertijd rust in een woelige, onrustige wereld. Het gevolg was dat nieuwe planten en bomen niet aan te slepen waren. Voor de POMologische Vereniging NH (POM) betekende het dat de vraag naar fruitbomen sterk toenam. Voor veel rassen was de belangstelling de afgelopen twee jaar zo groot dat bepaalde rassen zelfs helemaal niet meer beschikbaar waren bij boomkwekers.

Verzorging fruitbomen

De in corona-tijd aangeschafte fruitbomen moeten net als al eerder geplante bomen goed verzorgd worden willen ze opgroeien tot mooie, goed vruchtdragende fruitbomen. Tijdens de open dagen van 3 en 4 september kan een kijkje in de keuken worden genomen in de Collectieboomgaard van de POM. De werkers in de boomgaard en andere deskundigen zijn aanwezig om alle vragen over de verzorging van fruitbomen te beantwoorden hoe een fruitboom gezond oud kan worden. 

Cursussen

Wie zelf meer kennis over fruitbomen wil vergaren kan zich op die dagen opgeven voor een cursus zoals snoeien, ziekten en plagen of enten. Op zaterdag wordt er een demonstratie enten van fruitbomen gegeven in de boomgaard. 

Tijdens de open dagen kunnen fruitbomen besteld worden die later in het jaar afgeleverd worden. Alle ruim 360 verschillende rassen appel-, peer- of pruimenbomen die in de collectietuin staan kunnen in principe besteld worden als hoog-, halfstam of in spilvorm. 

Vrij rond kuieren

De bomen die in de boomgaard staan zijn nu 20 jaar oud. Met eigen ogen is waar te nemen wat van de nu jong aangeschafte boom de komende tijd te verwachten valt. Alle bezoekers kunnen dat weekend vrij rond kuieren door de boomgaard. Dit kan alleen, maar ook onder begeleiding van een deskundige. Zonder corona kan ieder uur plaatsgenomen worden aan een smaaktafel. Aan de smaaktafel kan het op dat moment rijpe fruit geproefd en beoordeeld worden. Het keukenfruit wordt bereid aangeboden in een kraam van de POM.

Rijp fruit

Wie rijp fruit heeft maar de naam niet weet kan op zoek gaan naar de naam in de boomgaard of vijf stuks meenemen en de vraag voorleggen aan de aanwezige determineerders. Om het geheel nog aantrekkelijker te maken staan in de boomgaard kramen met verschillende hobby-producten o.a. sierraden, teken- en schilderwerk, kunstvoorwerpen maar ook bijenproducten en informatie over het versappen van eigen fruit.

Wie belangstelling heeft voor een gratis dagje uit voor het hele gezin, duurzaam bezig wil zijn, informatie nodig heeft over fruitbomen en veilig verblijven in de buitenlucht is welkom in de Collectieboomgaard aan de Volgerweg 26, (hoek Middenweg) 1462HR Middenbeemster.