3 makkelijke manieren om energie te besparen

Duurzaam
Naast zonnepanelen laten installeren kun je nog veel meer doen om milieubewuster te leven!
Naast zonnepanelen laten installeren kun je nog veel meer doen om milieubewuster te leven! (Foto: PR)

REGIO - We worden ons steeds bewuster van het klimaat. Tijdens de Nationale Klimaatweek – van 28 oktober tot en met 5 november – worden duurzame initiatieven uitgelicht. Laat jij je ook inspireren om jouw eigen steentje bij te dragen?

Energie besparen: 3 tips

Er zijn veel manieren waarop je je kunt inzetten voor een beter klimaat. Denk bijvoorbeeld aan elektrisch rijden, het installeren van zonnepanelen op je dak of het beter isoleren van je huis – via je dak, muren of vloer. Maar er zijn nog makkelijkere manieren om energie te besparen! 

Eet minder vlees

Wat veel mensen niet weten, is dat voor elke kilo vlees ongeveer vijf kilo plantaardig voedsel nodig is. Hiervoor zijn dan weer veel broeikasgassen essentieel bij veehouderijen. Als we dus allemaal al de helft minder vlees per week zouden eten, zou dit al een stuk beter zijn voor het milieu! 

Tekst gaat door onder de afbeelding

duurzaamheid tips milieuvriendelijk duurzaam vlees
Door minder vlees te eten draag je al bij aan het milieu. - Pixabay

Kiezen voor ledverlichting

Door je gewone lampen te vervangen voor ledverlichting bespaar je al tussen de tachtig en negentig procent stroom. Dat is niet alleen goed voor het milieu, maar natuurlijk ook voor je portemonnee. Win-win, en snel gebeurd!

Maak gebruik van tochtstrips 

Het plaatsen van tochtstrips voor bijvoorbeeld randen van je kozijnen of voordeur kan al een goede duurzame stap zijn om milieubewuster te leven. Hierdoor hou je namelijk kou buiten en warmte binnen (of juist andersom in de zomer) – en hoef je dus minder vaak en hard te stoken. Ook dat scheelt weer kosten. Tochtstrips zijn verkrijgbaar bij de bouwmarkt, maar ook via diverse sites.

Nationale Klimaatweek

De Nationale Klimaatweek (die begint op 28 oktober) is onderdeel van de meerjarige Iedereen doet WAT-campagne van de overheid. De Klimaatweek zal plaatsvinden onder leiding van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Onder meer een aantal ministeries en klimaatprogramma’s zullen voorbeelden geven van hoe bedrijven al investeren in duurzaamheid, en hoe je dat als particulier ook kunt doen. Ook worden verschillende projecten in het land bezocht.

Aanmelden Klimaatweek

Ben jij zelf als organisatie milieubewust bezig en wil je dit delen tijdens de Nationale Klimaatweek, om zo andere bedrijven en consumenten te inspireren? Vraag dan via klimaatweek@minezk.nl naar de mogelijkheden.

Kijk hier voor meer informatie over de Nationale Klimaatweek.