Gezondheidsonderzoek onder tweede- en vierdeklassers

Nieuws

REGIO - GGD Zaanstreek-Waterland start het schooljaar 2013-2014 met twee grote veranderingen op het Voortgezet Onderwijs (VO). Voor het eerst zal de Jeugdgezondheidszorg contact zoeken met alle leerlingen van de vierde klas. Daarnaast verandert het gebruikelijke contactmoment met tweedeklassers van vorm. Tweedeklassers krijgen meer dan voorheen ‘zorg op maat’ aangeboden. Maandag 16 september vallen de eerste uitnodigingen bij ouders en leerlingen op de mat.
Het bevorderen van gezond gedrag van de jeugd staat hoog op de politieke agenda. Het Ministerie van VWS heeft geld vrijgemaakt om, naast het reguliere contactmoment in klas twee, nu ook in klas vier een contactmoment te realiseren. Dit vraagt om een nieuwe vorm van de contactmomenten van de Jeugdgezondheidszorg, passend bij de landelijke ontwikkelingen. Hoe werkt het in de regio Zaanstreek-Waterland?

Problemen

Alle tweede en vierde klassers vullen tijdens een lesuur in de klas de digitale gezondheidsvragenlijst Emovo (Electronische MOnitor en VOorlichting) in. Op basis van de gegeven antwoorden krijgen zij direct feedback en gezondheidsvoorlichting op maat. Daarnaast wordt van de leerlingen lengte en gewicht bepaald. Uit dit onderzoek kunnen de leerlingen met problemen door de Jeugdgezondheidszorg actief worden benaderd. Om hen te bereiken wordt samengewerkt met ouders en scholen. Daarnaast kunnen leerlingen zelf ook om een gesprek vragen of zij kunnen via sociale media vragen stellen aan onder andere jeugdartsen en medewerkers van Brijder of Straathoekwerk.
Resultaten

De anoniem gemaakte resultaten van de Emovo-vragenlijst vormen de basis voor de rapportages van GGD Zaanstreek-Waterland. Er komt een regioprofiel, maar ook een profiel per gemeente. De profielen kunnen gebruikt worden voor het regionale en lokale jeugd- en gezondheidsbeleid. De uitkomst zal in het najaar van 2014 openbaar worden gemaakt. De scholen ontvangen een rapportage over de gezondheidstoestand van hun eigen leerlingen. Deze schoolprofielen kunnen gebruikt worden voor het schoolgezondheidsbeleid.