'Iedereen moet zich er prettig door voelen' - Beeldhouwer Cerneüs vertelt over expositie en werk
Nieuws

MONNICKENDAM - Van leraar op een technische school tot bekende beeldhouwer. Het was letterlijk en figuurlijk keihard zwoegen voor Rob Cerneüs (73). Hij is dan ook meer dan trots over wat hij heeft bereikt. Redacteur Daan Ruijter zocht de beeldhouwer thuis in Monnickendam op en vroeg hem over zijn lopende tentoonstelling in de Grote Kerk van Monnickendam en zijn werk.

In Robs benedenkamer, naast zijn atelier, hangt een fraai, kleurrijk schilderij van een bijeenkomst van het Cenootschap. De beginletter van dit genootschap is de C van Cerneüs. Deze stichting rond Rob Cerneüs heeft diens expositie samengesteld. "Ik heb al deze abstracte, maar ook realistische beelden in de afgelopen vijftien jaar gemaakt", zegt de kunstenaar. "De 22 leden van Het Cenootschap hebben de beelden vanuit het hele land opgehaald. Bij het samenstellen hebben ze hun ziel en zaligheid erin gelegd."

Gevraagd naar wat mensen kunnen leren van de tentoongestelde beelden beschrijft Rob de warmte en liefde die in zijn werk zit en het gebrek daaraan in de wereld. "Met wat meer warmte en verdraagzaamheid en als mensen toegankelijker naar elkaar zouden zijn, met respect voor verschillende meningen, zou de wereld er heel anders uitzien", zo meent hij. "Daarom moeten mensen naar de beelden komen kijken. Ze stralen deze warmte en liefde juist wel uit. Ik wil ermee zeggen: sta nou eens voor elkaar open. En als iemand bijvoorbeeld in een depressie zit en naar de beelden kijkt, kan diegene er vrolijk van worden. Iedereen moet zich er prettig door voelen. Dat wil ik overbrengen en dat is als kunstenaar ook mijn intentie"

Bovendien wordt met de tentoonstelling geld opgehaald voor Stichting Diabetesonderzoek Nederland (DON). Dit ten bate van het onderzoek naar diabetes, een ingrijpende aandoening die bij veronachtzaming grote gezondheidsproblemen kan geven. "Ik vind het een hele goede actie. We moeten met zijn allen de schouders eronder zetten, massaal naar de expositie gaan en heel veel in de collectebus doen", is de autodidactische kunstenaar daarom van mening.

Werk

Rob Cerneüs groeide op in de Amsterdamse Jordaan en spreekt met liefde over zijn ouders. Breed hadden ze het als middenstanders niet. Rob begon al op zijn veertiende oude materialen aan elkaar te lassen. Na de MTS combineerde hij het beeldhouwen aanvankelijk met zijn werk als leraar op een technische school. Toen hij wat meer verdiende, ging hij zich ook toeleggen op bronzen en stenen beelden.

Hij kwam tot een rigoureuze beslissing en ging zijn passie achterna. "Ondanks dat ik een gezinnetje had, heb ik op mijn 47e besloten om ontslag te nemen en volledig kunstenaar te worden. Je moet goede hersens hebben en wel weten waar je mee bezig bent. Ik ben autodidact en heb veel boeken van bekende kunstenaars gelezen", aldus de beeldhouwer. "Het is vreselijk hard werken om het te redden."

Het is hem gelukt, maar toch is het niet zo dat hij het zich nu altijd kan veroorloven om het gewenste materiaal voor zijn beelden aan te kopen. "Sommige stenen kosten maar liefst 15.000 euro. Ik voel me dan soms echt een kind in een snoepwinkel. Dan denk ik: die steen is zo mooi. Als ik die toch kopen kon, zou dat toch geweldig wezen!" Met die gedachte vindt hij het vreselijk als hij een steen in tweeën slaat, al dan niet omdat de kwaliteit niet deugt. Het is hem wel eens gebeurd: "Oóóh, dan heb ik het niet meer hoor. Dan ga ik even fietsen."

Trots

De geboren Amsterdammer is vol trots op wat hij heeft bereikt. Zijn beelden zijn te vinden in de publieke ruimten van vele Nederlandse plaatsen. In 1991 bijvoorbeeld, onthulde prinses Juliana bij het nieuwe kinder-AMC zijn beeldje 'moeder met kind'. Het beeld De Visroker siert zijn huidige woonplaats Monnickendam en een standbeeld van accordeonist Johnny Meijer de Jordaan. Rob "Als je uit de klasse komt waar ik vandaan kom, verwacht je niet dat je zo’n groot kunstenaar wordt."
De expositie is tot en met maandag 23 mei gratis te bezichtigen in en tijdens de openingstijden van de Grote Kerk van Monnickendam aan Zarken 2. Meer informatie op: www.grotekerkmonnickendam.nl.

Meer foto's zijn hieronder te vinden (Foto's: Ria Houweling/Waterland in Beeld)