Familiebedrijf noodgedwongen verhuizend naar prachtige toekomst

Partnerbijdrage
Eric (r) en Richard Blom met hun verhuisbericht
Eric (r) en Richard Blom met hun verhuisbericht (Foto: ROB BEENSE)

NOORD - Ze bestaan nog altijd. Familiebedrijven. Een prachtig voorbeeld is Joop Harmans XL Fietsen en Scooters. Actief sinds 1947 en nu op Tweede Paasdag vol trots de deuren openend van een hypermodern onderkomen aan de Netwerkweg 11 in Amsterdam-Noord.

Op 1 april Paaseierenactie met kortingen

Al ruim 77 jaar is Joop Harmans XL dé speciaalzaak voor fietsen en scooters in Amsterdam-Noord. “En dat blijven we wat ons betreft tot in lengte van jaren” stelt Eric Blom (53) nadrukkelijk als hij vol trots in het nieuwe onderkomen een rondleiding geeft. 

Wielrenner

De oorsprong van het bedrijf ligt bij wielrenner Joop Harmans. Hij was het die Nederlands kampioen op de baan werd en in 1948 deel uitmaakte van de Nederlandse ploegenachtervolging op de Olympische Spelen in Londen. In 1947 opende hij zijn fietsenstalling bij de Hollandsche Draad en Kabelfabriek (DRAKA) in Noord. Aan de Azaleastraat in de Bloemenbuurt in Amsterdam-Noord werd in 1957 zijn eerste fietsenwinkel geopend.

Overname

De ontwikkeling gaan door en anno 1985 nemen schoonzoon Leen en dochter Elly het familiebedrijf over en zetten de fiets- en bromfietswinkel succesvol voort aan de Kamperfoelieweg. In de jaren daarop komen ook de zonen Eric en Richard Blom in het bedrijf werken en worden in 1997 mede-eigenaar.

Eric’s broer Richard (52) is druk doende met allerhande typische bouwklusjes in het pand. “Ik weet niet of hij ooit nog fietsen gaat verkopen” schatert Eric. “Kijk eens wat een vakmanschap.

Eindelijk juiste pand

“Het pand aan de Vuurwerkweg 17 B werd in 2010 in gebruik genomen en ook daar groeide het bedrijf gestaag door. Wat bleef was de machtige familieband en -sfeer. Op het moment dat bekend werd dat er in de buurt van en rond de Vuurwerkweg woningbouw moest gaan komen was het voor de broers even flink slikken. “We zijn drie jaar intensief aan het zoeken geweest. Want we hadden natuurlijk wat noten op onze zang. Aanvankelijk leek het verplaatsen moeilijk. De geschikte plekken in Noord zijn nu eenmaal steeds schaarser aan het worden. Tot we hier op de Netwerkweg het pand vonden waar we kunnen beschikken over maar liefst 1100 m2 bedrijfsruimte.”

Waar het op het moment van spreken nog een vrij kale hal is weet Eric met zijn enthousiasme haarfijn duidelijk te maken wat voor een fiets- en scooterbeleving er zal ontstaan. “We moeten ons nog steeds af toe in de arm knijpen om te realiseren dat dit echt is” knipoogt hij. “Dit is onze toekomst. Zonder overdrijven durf ik te zeggen dat dit uniek voor de regio gaat worden. Meer dan 75 jaar ervaring komt hier samen. We kunnen niet wachten om onze deuren op tweede Paasdag (maandag 1 april) te openen.” 

De familie huldigt nog altijd het motto dat iedereen welkom is. Het is niet alleen het bedrijf, ook de maatschappelijke betrokkenheid is groot. Dat maakt de gunfactor groot ervaart de familie. Moeder Elly komt regelmatig poolshoogte nemen en is minstens net zo trots als haar zoons. “We hebben al veel met elkaar meegemaakt, maar dit is echt uniek hoor.”

Mooi podium voor de merken

Voor de inrichting van het pand wordt dankbaar gebruik gemaakt van de adviezen van een neef die een reclamebureau in Amersfoort heeft. Eric benadrukt dat ook de fietsfabrikanten de familie met raad en daad terzijde staat. “Er zullen straks prachtige podia zijn van al die merken. En waar we ook bijzonder trots op zijn is straks de joekel van een werkplaats. Daar kunnen onze cliënten straks de monteurs aan het werk zien.

Juiste moment

“De noodgedwongen verhuizing heeft ons de weg naar een kerngezonde toekomst geboden. “We zitten hier natuurlijkperfect. Dicht bij de A10, aan de Cornelis Douwesweg en men kan gratis parkeren. Ook de snelfietsroute tussen Zaanstad en Noord voert bijna door onze winkel. Plus dicht bij de NDSM waar van alles zich ontwikkelt. Kortom: dit is het juiste moment geweest om deze stap te zetten.”

Breed assortiment

In de ruimte zal een breed assortiment aan fietsen en scooters een plek krijgen. De accessoires zullen daar ook bij zijn. “Je kunt het niet verzinnen of wij hebben het” en dan komt het moment dat Eric verheugd roept dat hij het wel van de daken af wil schreeuwen dat de winkel straks opengaat. “Het gaat echt een beleving worden. Dit is onze toekomst. We zullen onze al hoge servicegraad nog sterker maken. Er zal nog een ruime schuifpui aan de voorzijde komen, in het pand komt een glazenlift die de klanten makkelijk naar de eerste verdieping zal brengen. Daar ook hebben we ons verkoopkantoor gepland. Want een elektrische fiets koop je niet even aan de balie met een pinautomaat. Wij willen dat nog serieuzer aanpakken dan we al deden. Via het beeldscherm kunnen we aangeven hoe de fiets of scooter afgeleverd dient te worden. Je praat toch over grote bedragen en dan is zo’n rustige plek een must.”

Zonder overdrijven durf ik te zeggen dat dit uniek voor de regio gaat worden

Opening op 1 april

Tijdens de opening op 1 april zal het pand - dan voorzien van een nieuw bedrijfslogo - van 10.00 tot 17.00 uur geopend zijn. Er is dan o.a. een Paaseierenactie waarmee kortingen zijn te verdienen die oplopen van 10, 15, 20 tot wel 50% op de gehele collectie. Tijdens die eerste kennismaking zal het de bezoekers ongetwijfeld opvallen dat alle medewerkers van Joop Harmans XL glimmen van trots. “Dat gedwongen moeten vertrekken pakt voor ons heel goed uit en dat willen we graag delen.”