De bewoners wonen nu een half jaar in hun Meander-huis
De bewoners wonen nu een half jaar in hun Meander-huis (Foto: Meander)

Meander-Huis Monster houdt online-open-huis

19 jan, 18:33 Algemeen

Niet alle ouders zijn blij als ze door hun kind het huis uit worden gezet, maar in het geval van het Meander-Huis in Monster zijn ze er supertrots op. En ook op de manier waarop dit kleinschalig wooninitiatief voor acht verstandelijk beperkte bewoners in een recordtempo van de grond is gekomen.

Nu het huis een half jaar draait, willen ze graag hun verhaal delen. Op maandagavond 31 januari houdt het Meander-Huis een online-open-huis, onder leiding van oud-wethouder en Meander-Huis-bestuurslid Marga de Goeij.

Het begon aan het begin van corona met een bezoek van ouders aan het huis aan de Molenweg 53, dat te koop stond. Het was liefde op het eerste gezicht met de voormalige ruime dokterswoning. Een gewone gezellige woning, met een prachtige tuin, midden in de buurt, tegenover de molen van Monster. Hier zagen zij hun jongvolwassen kinderen, die toen nog thuis woonden, wel samenleven. Nadat de koop rond was en het huis aangepast, namen de jongvolwassenen bewoners er hun intrek. Ieder van hen heeft een ruime kamer en er zij drie huiskamers voor gemeenschappelijk gebruik. Hier vormen ze samen een huishouden, met professionele begeleiding, maar ze doen zoveel mogelijk zelf. Overdag gaat ieder naar zijn eigen dagbesteding.

Het idee achter het Meander-Huis is dat iedereen gezien wil worden en erbij wil horen, ook als je een verstandelijke beperking hebt. De bewoners van het Meander-Huis vormen samen een huishouden en doen zoveel mogelijk zelf. Maar het is ook de bedoeling dat ze onderdeel gaan uitmaken van de buurt.

Het is in recordtijd (iets meer dan een jaar) gelukt om het Meander-Huis van de grond te krijgen. Daarbij hebben de initiatiefnemers zich laten bijstaan door experts en hebben ook veel en goede hulp en steun gekregen, onder meer vanuit de Westlandse samenleving en ondernemers. De bewoners zijn welkom ontvangen in de buurt. Maar het echte werk hebben de bewoners van het Meander-Huis zelf gedaan: zij moesten de grote stap maken naar een ander thuis met mensen die ze niet kenden. Na een half jaar blijkt dat dat goed gaat. Ze vormen samen met het zorgteam een mooi huishouden. Een aantal ziet het nu al als hun thuis en vragen in het weekeinde - als ze bij hun ouders zijn - wanneer ze weer naar huis mogen.

Het Meander-Huis heeft nog plek voor twee bewoners en hun ouders die bij de groep passen. Wie geïnteresseerd is in het verhaal achter het Meander-Huis, maar wellicht ook wil aftasten of het voor zijn/haar kind een goede plek zou zijn kan het online-open-huis bezoeken. Vooraf aanmelden via info@meander-huis.nl o.v.v. open huis.

Afbeelding
Pijlers van de samenleving: ‘Daar kon ik echt mijn ei in kwijt’ Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Nelleke Noordervliet in bieb Monster Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Schapen scheren bij de Waterster Algemeen 21 uur geleden
Afbeelding
Paasstollenactie levert € 12.500 op voor Oekraïne Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Dit jaar 3 grote verschillen Varend Corso met eerdere edities Algemeen 23 mei, 18:25
Afbeelding
Druiventuin Sonnehoeck vereeuwigd Algemeen 23 mei, 15:41
Afbeelding
Bibliotheek Kwintsheul past openingstijden aan Algemeen 23 mei, 14:37
Afbeelding
Nachtafsluitingen Heinenoordtunnel (A29) voor onderhoudswerkzaamheden Algemeen 23 mei, 11:50
Afbeelding
D66 wil asielzoekers uit Ter Apel naar Westland halen Algemeen 23 mei, 11:05
Afbeelding
Varend Corso Westland op landelijke televisie Algemeen 23 mei, 09:59
Afbeelding
5e plaats voor Miquel, Sylvain mist race Algemeen 23 mei, 09:39
Afbeelding
De Westlandse Ride levert € 227.500 op voor goede doel Algemeen 22 mei, 20:01
Afbeelding
‘Patrick 3 daagse’ bij Health Me Algemeen 22 mei, 16:23