Ruime 6,5 ton voor verdere renovatie De Veiling

Algemeen
Afbeelding

Zalencentrum De Veiling in Poeldijk krijgt opnieuw extra geld van de gemeente Westland om de renovatie van het pand af te ronden. De gemeenteraad heeft dinsdagavond ingestemd met een visie op over de toekomst van zalencentrum De Veiling het voorstel van het college 660.000 euro in het zalencentrum te steken.

Een amendement die de LPF-fractie samen met Westland Verstandig en Gemeentebelang Westland indienden is aangenomen. Met het amendement is aan het voorstel toegevoegd dat kosten en een termijn waarbinnen de renovatie moet zijn uitgevoerd worden vastgelegd.

De fracties van GroenLinks, de ChristenUnie/SGP en de PvdA stemden tegen het voorstel. Zij vinden De Veiling een bodemloze put. Ulbe Spaans van Groen Links mist zicht op een sluitende exploitatie in het voorstel.

2017

De Veiling heeft de gemeente al veel geld gekost. Na de asbestvondst in 2015 werd na een discussie van twee jaar besloten het centrum dat toen nog De Leuningjes heette, wel te behouden voor de toekomst. De raad besloot in 2017 het centrum voor tien jaar open te houden.

Onderhoudskosten zijn voor rekening van de gemeente. Dat er nu weer kosten zijn valt veel fracties tegen.

Het CDA bijvoorbeeld is uiteindelijk akkoord gegaan met de nieuwe subsidie waarmee de kleine zaal, de keuken en de toiletten worden opgeknapt. Maar CDA-raadslid Cor van der Mark deed dat met tegenzin en onder het mom van ‘belofte maakt schuld’ en wees naar de afspraak uit 2017 waarmee verwachtingen zijn gewekt.

GroenLinks die niet akkoord ging, stelt dat elke andere organisatie á la De Veiling vanaf nu wijzend naar De Veiling, bij iedere volgende wethouder kan aankloppen voor subsidie.

ChristenUnie/SGP vraagt zich ook af hoe gelijk het speelveld in Westland is voor andere accommodaties. Raadslid Arij de Bloeme wijst ook op de rekenkamercommissie die op een heel aantal zaken wijst die niet zouden deugen aan bijvoorbeeld de manier waarop de stichting is omgegaan met afspraken met de gemeente.

Huur

De huurovereenkomst tussen de gemeente en De Veiling loopt 15 maart af. De raad heeft met de toekenning van de ruime 6,5 ton subsidiegeld ook ingestemd met verlenging van het huurcontract. Alleen heeft Vreugdenhil het huurcontract losgekoppeld van het voorstel dat dinsdag werd besproken. De volgende raad mag over de inhoud van het huurcontract beslissen.

De CU/SGP-fractie vraagt zich af waarom de gemeente weer een huurovereenkomst wil met de stichting, ‘terwijl het helder is dat de stichting de kosten niet kan dragen.’

De VVD spreekt van kapitaalvernietiging als de stekker er na alle gedane investeringen zou worden uitgetrokken. Daarbij wijst de fractie erop dat De Veiling perioden lang dicht moest vanwege de coronamaatregelen. In combinatie met de kleine zaal die nog onbruikbaar was is het volgens de fractie moeilijk inkomsten te genereren.

Waardevol

Verantwoordelijk wethouder Piet Vreugdenhil (CDA, Cultuur) vindt De Veiling een waardevolle locatie voor Poeldijk en omgeving; er worden veel sociale activiteiten gehouden. Optimistisch: “Na corona gaat De Veiling weer draaien als een tierelier.’’

Vreugdenhil heeft een gesprek gehad met de stichting over zaken die niet in orde waren en over de huur die de stichting straks moet betalen. Daar was nog geen voorstel uit gekomen. Een tweede gesprek volgt volgende week. De volgende raad mag beslissen over het berekenen van de huur. “Nu ligt deze tijdelijke maatregel er waarbij we aan het oude bedrag vasthouden,’’ zegt hij.