Pijler van de Samenleving Trees Wubben: ‘Het stroomt ook terug’

Algemeen
Het aandacht geven zit Trees Wubben in haar aard.
Het aandacht geven zit Trees Wubben in haar aard. (Foto: Charles Jungschlager)

Trees Wubben (70) heeft jarenlang in de kinderopvang gewerkt. Daarnaast werkte ze in de weekenden als gastvrouw met mensen met dementie. Zo werd ze uiteindelijk maatje bij Vitis Welzijn. 

Linda van der Klooster

Nu heeft ze een speciale band met een meneer met dementie. “Hij zegt dan: ‘Het is fijn dat je bent gekomen want ik ben nu vrolijker dan ik was.’ Dat is mooi.” 

Trees Wubben werkte in de kinderopvang, en toen haar kinderen uit huis waren, ging ze daarnaast in de weekenden werken als gastvrouw in woonzorgcentrum De Kreek. “In het begin werkte ik met mensen met een lichamelijke handicap, maar na een tijdje vroegen ze of ik met mensen met dementie wilde werken. Ze zagen dat ik makkelijk met mensen omging. Ik vond het eigenlijk best spannend, maar het viel me erg mee.”

Sommige mensen vinden mensen met dementie spannend, maar dat is het volgens Trees niet. “Je kan ze blij maken met aandacht, iets kleins voor ze doen of gewoon luisteren naar hun verhaal. Zo kom je dichtbij. Dat is heel mooi werk. Ik had door mij achtergrond ook een tactiek om mensen de andere kant op te krijgen bijvoorbeeld als ze niet blij waren. Even de aandacht ergens anders naartoe.”

Nuttig

Door een ziekte in haar familie, besloot Trees te stoppen, om meer tijd vrij te maken. Toen raakte ze echter door de crisis haar baan in de kinderopvang kwijt. “Ik ging richting de 63 en dacht dat ik ervan gevrijwaard zou zijn, maar nee. Dat was een klap. Ik wilde me nuttig maken. Ik zocht bij Vitis Welzijn naar vrijwilligerswerk. Ik was geneigd iets te doen met kinderen, voorlezen ofzo, maar ik koos uiteindelijk voor de Bezoekdienst Dementie. Dat heet tegenwoordig Dementie & maatjes. Ik had een heel leuk gesprek en kon meteen kennismaken met een mevrouw in Wateringen.”

Dat contact verliep goed. “Ze hield van winkelen, dus dan gingen we naar De Boogaard, of naar een terrasje. Ik heb enorm veel genoten van onze uitstapjes. Ze had een fel mondje en veel fantasie. Ik denk er met liefde aan terug. Ze werd een beetje familie.”

Trees zag ook wat er mis ging. “Ze had een wondje op haar been. Dat zag er niet zo goed uit. Ik heb de casemanager gebeld. Die heeft meteen een verzorgende gestuurd. Dan ben je een extra paar ogen van de zorg. Voor mantelzorgers is het ook belangrijk om even adempauze te krijgen. De mevrouw is uiteindelijk verhuisd om dichter bij haar zoon te wonen.”

Koffie

Maatjes van mensen met dementie kunnen in belangrijke mate bijdragen aan het welbevinden van de persoon met dementie en hun naasten. Het gaat erom leuke dingen te doen. Een kopje koffie drinken, wandelen, winkelen, op stap of een terrasje pakken. De maatjes leren van tevoren over omgaan met dementie. De coördinator blijft altijd stand-by als begeleider. “je krijgt handvatten en goede uitleg”, zegt Trees. “Krista van den Berg, de huidige coördinator, houdt goed in de gaten dat je niet te veel hooi op je vork neemt. Het werken als maatje heeft me veel gebracht en veel contacten opgeleverd.”

Sinds juni bezoekt Trees een meneer. “Eerst ging ik op de koffie, maar op zijn verzoek gingen we met mijn autootje op pad. Boodschappen doen, naar de opticien.” Omdat hij ineens meer zorg nodig had, werd hij in De Kreek opgenomen. “Dat ging veel sneller dan verwacht. Ik heb hem naar zijn nieuwe kamer gebracht. Verhuizen wordt normaal gesproken door familieleden gedaan, maar als er heel weinig mensen om iemand heen zijn doen we wel eens iets extra’s. Hij was dankbaar maar ik zag ook zijn frustratie en onzekerheid. ‘Een leuke kamer maar ik blijf niet’, zei hij. Dat was vlak voor Kerst. Nu doet hij mee met activiteiten en hij is blij.”

Grapje

Trees neemt hem ook wel eens mee uit wandelen en koffie drinken. “Dan zie je hem steeds meer ontspannen. Maakt hij een grapje met de mensen en met mij. Hij zegt dan: ‘Het is fijn dat je bent gekomen want ik ben nu vrolijker dan ik was.’ Dat is mooi.”

Als iemand wordt opgenomen stopt normaal gesproken de maatjesinzet via Vitis. Trees wilde de meneer blijven bezoeken en heeft daarom besloten als maatje te stoppen. “Hij heeft alleen een broer en verder geen familie. Hij beseft heel goed dat zijn brein achteruit gaat, en de chaos in zijn hoofd bezorgt hem paniek. Ik help hem tot rust komen. Al met al is het bijzonder om te doen. Hij heeft echt iets bij me geraakt, zonder dat hij me claimt. Het stroomt ook terug.”

Ook goed begeleid het verschil maken voor iemand met dementie? Kijk op www.vitiswelzijn.nl/diensten/dementie. Of bezoek www.westlandvoorelkaar.nl voor andere soorten vrijwilligerswerk.