Burgemeester Bouke Arends maakt de voorlopige uitslagen bekend.
Burgemeester Bouke Arends maakt de voorlopige uitslagen bekend. (Foto: Mabel Böhms Media)

CDA duikelt van tien naar zes zetels, Westland Verstandig met elf zetels de grootste

Algemeen Gemeenteraadsverkiezingen 2022

De grote winnaar van de Westlandse gemeenteraadsverkiezingen 2022 is Westland Verstandig; de partij van Peter Duijsens was goed voor acht zetels en heeft er nu drie bij gekregen: 12.125 Westlanders stemden op de lokale partij die nu goed is voor elf zetels.

Winst had hij ‘eigenlijk wel’ verwacht, zegt WV-lijsttrekker Peter Duijsens om kwart voor elf. Volgens de tussentijdse peiling krijgt Westland Verstandig dan nog twaalf zetels. “Ik dacht dat we negen zouden halen,’’ reageert Duijsens die de afgelopen periode behoorlijk oppositie heeft gevoerd.

WV-raadslid Arie Bongaards hoopt op tien zetels en op ‘stoeltje wisselen’, laat hij rond half tien weten. “Kiezers stemmen op ons vanwege het afvalbeleid. Wij zeiden als eerste dat we geen zakken, maar bakken wilden. Verder zijn wij dichtbij de burgers van wie wij vaak horen dat zij andere politici niet zien, behalve rond verkiezingstijd. En wij zijn van daadkracht, niet van visies en bureauwerk,’’ zegt Bongaards over de redenen waarom veel kiezers op Westland Verstandig hebben gestemd.

Later op de avond, als burgemeester Bouke Arends de voorlopige uitslag na telling van alle stemmen bekendmaakt, komt Westland Verstandig met een indrukwekkende elf zetels uit de bus.

“Wij zijn een partij van doen,’’ klinkt Duijsens aan het einde van de avond door de speakers in het gemeentehuis als hij wordt geïnterviewd. Veel felicitaties heeft de WV-lijsttrekker dan al in ontvangst genomen. Onder meer van CDA-fractievoorzitter Jenny Vermeer die een harde dobber heeft te verwerken.

Waar de Westlandse christen-democraten tijdens de gemeenteraadsverkiezingen van 2018 nog tien zetels wisten te veroveren en daarmee zegevierden, kregen zij nu een pak slaag van de Westlandse kiezer. Het CDA werd niet meer dan zes zetels gegund.

“Teleurgesteld,’’ is Vermeer. Maar wat er allemaal is gebeurd dat tot deze vernederende uitslag leidde, kan ze woensdagavond nog niet verklaren. “Dit zag ik niet aankomen. Wij hadden een goede lijst met een mix van jonge en ervaren mensen. Ik moet dit even laten bezinken, donderdagavond komen we bij elkaar en hebben wij het erover.’’

Andere winnaar

Andere winnaar is GemeenteBelang Westland (GBW). Deze fractie kreeg er twee zetels bij van de Westlander en is van zes naar acht zetels gegaan. “De kiezer heeft uitgesproken waarin hij vertrouwen heeft,’’ reageert Remmert Keizer met een twinkeling in zijn ogen. “Wij gaan eerst van deze avond genieten en daarna gaan we praten.’’ Eerder op de avond, toen GBW-winst ook al duidelijk was, zei Keizer het zo: “Het bal gaat beginnen en ik dans graag mee.’’

Het is te verwachten dat GBW de komende periode weer in het college zit en mag ‘meeregeren’.

Ingeleverd

Collegepartij LPF Westland heeft zetels ingeleverd. Deze fractie ging van zeven naar vijf zetels. “Er was ons gezegd dat Forum in ons vaarwater zit. Wie weet haalt die een zetel bij ons weg. Of onze deelname aan het college,’’ reageert Dave van Koppen als de peiling nog aangeeft dat zijn fractie zakt van zeven naar zes zetels. Zijn ‘of’ bleek ‘en’ moeten zijn. De partij lijdt twee zetels verlies.

Het is oorverdovend stil als Arends de daling van LPF voorleest.

ChristenUnie/SGP is van twee zetels naar een zetel gegaan. Lijsttrekker Ad van Harmelen had nog gehoopt de twee zetels te behouden, maar dat is niet gelukt

De enige coalitiepartij die geen zetel heeft ingeleverd is de VVD. De Westlandse liberalen hebben hun drie zetels behouden.

Verdubbeling

D66 keert terug met twee zetels in de gemeenteraad, een verdubbeling ten opzichte van de vorige periode. Benjamin Hofland vormde de afgelopen vier jaar de eenmansfractie voor D66, nadat die in 2018 een zetel inleverde.

Aan het begin van de woensdagavond zegt Hofland: “We zijn goed zichtbaar geweest. Maar progressieve partijen hebben het altijd moeilijk in Westland. Als we weer met zijn tweeën in de gemeenteraad kunnen zitten, ben ik heel blij.’’

Zetelbehoud

Bij de Partij van de Arbeid is de opluchting groot als blijkt dat hun zetel behouden blijft. “Wat de PvdA landelijk haalt, gaat bij lokale verkiezingen voor de helft naar lokale partijen. Ik vind het nu spannend of wel of niet voldoende stemmen hebben gehaald om te blijven,’’ zegt Nico de Gier rond de klok van half elf.

Pure vreugde volgt als de burgemeester rond middernacht bekendmaakt dat de PvdA op een zetel blijft.

Andere gelijkblijver is GroenLinks. Ook deze partij heeft zijn zetel behouden. Duncan Plomp vormt de komende periode de GroenLinks-eenmansfractie, hij volgt Ulbe Spaans op.

Nieuwkomer afwezig

Nieuwkomer Forum van Democratie komt met een zetel in de gemeenteraad, maar lijsttrekker Jasper van der Voort is niet aanwezig bij de uitslagenavond.

Westland Verstandig gaat het voortouw nemen in het smeden van een nieuwe coalitie. Duijsens gaat alle fractievoorzitters maandag, of als het kan eerder, bij elkaar roepen, zegt hij vlak na de bekendmaking van de voorlopige uitslag van de Westlandse gemeenteraadsverkiezingen 2022.

Opkomst

De opkomst bij de Westlandse gemeenteraadsverkiezingen lag dit jaar opnieuw lager dan vier jaar geleden. Het opkomstpercentage lag op 55 procent. In 2018 ging het om 58 procent. Westland met een inwonertal van 112.000 heeft 89.553 kiesgerechtigden.

Zij konden over drie dagen hun stem uitbrengen. Op maandag en dinsdag waren daarvoor 22 stembureaus geopend (in elk dorp een). Volgens burgemeester Arends heeft corona nergens voor problemen gezorgd. Alle 63 stembureaus konden woensdagmorgen om half acht opengaan.

Vond je dit interessant?

Word wekelijks binnen 5 minuten bijgepraat
over het laatste nieuws uit Westland

Wij verwerken jouw gegevens zoals omschreven in onze privacyverklaring

Afbeelding
Natuurwaardenkaart kan frustratie door stopzetten bouwprojecten voorkomen Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Enzo van der Heijden winnaar SuperFlora Open Bloemen Toernooi op LTC Naaldwijk Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
35ste jubileum Ronde van Kwintsheul Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Westlandse touwtrekkers weer aan het touw Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Zussen Droog zijn gestopt met De 3 Winckels: “Iedereen bedankt voor de leuke tijden” Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Monteur gewond geraakt bij brand in een transformatorruimte in De Lier Algemeen 9 aug, 10:48
Afbeelding
Veel rookontwikkeling na autobrand op Westlandroute Algemeen 8 aug, 16:44
Afbeelding
Jumbo Boere Tennis Event 2022 advertorial 8 aug, 12:28
Afbeelding
Trap bij Gantel Huys wordt toch wel aangepakt Algemeen 8 aug, 11:43
Afbeelding
Op de Pijp met... Algemeen 7 aug, 10:00
Afbeelding
Enorme omgekeerde vlag opgehangen aan het Westerleeplein in Maasdijk Algemeen 7 aug, 04:17
Afbeelding
Politie met kogelwerende vesten bedrijfspand in gegaan in Naaldwijk Algemeen 7 aug, 04:11
Afbeelding
Kerkdiensten voor Oekraïners in Honselse Regenboogkerk Algemeen 5 aug, 13:44
Blijf net zoals 10.000 andere Nederlanders up-to-date Schrijf je in voor onze nieuwsbrief