Sociale huurwoningen in Oranjebuurt verduurzaamd door Arcade

Algemeen
Wethouder Ben van der Stee (r.) en Wilfried Stribos (l.) op bezoek bij mevrouw Voogd in de Oranjebuurt.
Wethouder Ben van der Stee (r.) en Wilfried Stribos (l.) op bezoek bij mevrouw Voogd in de Oranjebuurt. (Foto: Fotostudio Vlekke)

Op 11 mei bracht wethouder Ben van der Stee samen met Wilfried Stribos, directeur-bestuurder a.i. bij woningcorporatie Arcade, een bezoek aan de opgeknapte Oranjebuurt in ’s-Gravenzande. Na bijna twee jaar hard werken werd afgelopen week de onderhoudsperiode samen met de bewoners feestelijk afgesloten.

De werkzaamheden van het groot onderhoud waren met name gericht op het energiezuiniger maken van de woningen. Zo liet Arcade isolatieglas, kunststofkozijnen, spouwisolatie en dak- en vloerisolatie plaatsen en zijn de zinken dakgoten vervangen. De meeste woningen kregen ook een nieuwe keuken, badkamer en toilet.

‘Mooi resultaat’

“Dat we met zijn allen moeten proberen energiezuiniger te leven, weten we inmiddels”, aldus Van der Stee. “Kijk maar naar de energieprijzen op dit moment. Een project waarbij een hele wijk wordt aangepakt, ramen en kozijnen werden vervangen en muren en daken geïsoleerd, dat is een enorme uitdaging, maar het is Arcade gelukt. De bewoners zijn nu minder afhankelijk van gas en hun woongenot is toegenomen. Dat is een mooi resultaat.” 

Wilfried Stribos voegt hieraan toe: “Duurzaamheid en betaalbaarheid zijn belangrijk thema’s voor Arcade. Wij willen een bijdrage leveren aan het verminderen van de CO-2 uitstoot en ook de woonlasten voor onze huurders betaalbaar houden. Daarom verduurzamen wij onze woningen. We doen dit stap voor stap en benutten hiervoor zoveel mogelijk logische momenten. Bijvoorbeeld wanneer we groot onderhoud uitvoeren, zoals bij deze 100 eengezinswoningen in de Oranjebuurt”.

Lagere stookkosten

Tijdens het bezoek werd de woning van mevrouw Voogd bezocht. Zij woont al 47 jaar met veel plezier in de Oranjebuurt en liet met trots haar opgeknapte woning zien. “Ik heb een prachtige nieuwe keuken, badkamer en toilet gekregen. Het ziet er allemaal netjes uit en ook de stookkosten zijn een stuk lager dan vorig jaar. Ik voel mij vereerd, dat de wethouder samen met de directeur-bestuurder van Arcade vandaag bij mij op bezoek kwamen. Dat maak je toch niet elke dag mee”, vertelt mevrouw Voogd enthousiast. “Zelf heb ik de onderhoudsperiode niet als vervelend ervaren. Het verliep soepel en tijdens de echt ingrijpende werkzaamheden heb ik 2,5 week bij mijn zus gelogeerd. Dat scheelde natuurlijk wel”.