Tuinders lanceren eigen bier

Algemeen
André (l.) en Marko Penning laten trots hun biertjes zien.
André (l.) en Marko Penning laten trots hun biertjes zien. (Foto: PR)

Het zijn mooie tijden voor Westlandse bierliefhebbers; de Westlandse brouwsels schieten als paddenstoelen uit de grond. Op dinsdag 21 juni wordt de nieuwste creatie gepresenteerd: Tuindersbier van Bospolder Brouwerij.

De Westlandse Bospolder Brouwerij introduceert haar eerste bier bij Family Treffers in Honselersdijk. Na zes jaar en meer dan honderd brouwsels hebben brouwers Marko en André Penning de stoute schoenen aangetrokken om hun ‘Tuindersbier’ voor iedereen toegankelijk te maken. De locatie is meer dan toepasselijk: zowel de brouwers als uitbater Corjan Treffers zijn geboren en getogen in de Bospolder in Honselersdijk. Van 20.30 tot 22.30 uur is het mogelijk om het nieuwe bier hier proeven. Het bier zal verder verkrijgbaar zijn in diverse horeca- en speciaalzaken en via de eigen webshop.

Badkuip

De brouwers zijn in 2016 gestart met het brouwen van bier. Ze vertellen: “De eerste brouwsels waren echte thuisbrouwsels: gebrouwen in de keuken, gekoeld in de badkuip en vergist in de woonkamer. Na een jaar is er geïnvesteerd in een brouwketel van 30 liter en zijn de brouwactiviteiten verplaatst naar een ruimte in het familiebedrijf, waar sindsdien gemiddeld 1 keer per maand gebrouwen wordt. Na een aantal jaren is besloten om het bier in grotere hoeveelheden te gaan brouwen en op de markt te brengen.”

Omdat er op de huidige bedrijfslocatie in eerste instantie geen toestemming is verkregen om een brouwerij te starten, hebben Marko en André besloten om het bier bij een collega brouwer te brouwen. Eind april is hier het eerste officiële Tuindersbier gebrouwen.

Seizoensbieren

Marko en André Penning, beiden werkzaam in het familiebedrijf Penning Freesia, zijn sinds een aantal jaren actief bezig met het brouwen van uiteenlopende biersoorten. “Tijdens brouw- en proefsessies borrelen regelmatig nieuwe ideeën op. Naast het brouwen en aanpassen van eerdere bieren wordt er ook regelmatig geëxperimenteerd met allerlei bijzondere ingrediënten. Het streven is om 4 tot 5 vaste basisbieren in het assortiment te hebben, die aangevuld worden met diverse seizoensbieren die alleen in een bepaald jaargetijde verkrijgbaar zijn.”

No-nonsense

“Tuindersbier is een licht, eenvoudig maar toch smaakvol doordrinkbier”, gaan Marko en André verder. “De stijl is gebaseerd op het door monniken gebrouwen patersbier: een licht bier dat de monniken tussen het brouwen en de religieuze werkzaamheden zonder problemen konden drinken en dat ook geschikt is voor bij de maaltijd. Het bier is sindsdien een aantal keren gebrouwen en bleek ook bij uitstek geschikt om te drinken bij de vrijdagmiddagborrel. Het no-nonsense karakter van dit bier, in combinatie met de tuinders-‘roots’ van de brouwers, bracht hen op het idee om dit bier Tuindersbier te noemen.”

Het Tuindersbier zal vanaf eind juni verkrijgbaar zijn bij een aantal horecabedrijven en speciaalzaken in de omgeving. Daarnaast is het bier via de eigen webshop www.bospolderbrouwerij.nl te bestellen. De Bospolder Brouwerij is ook te vinden op Facebook en Instagram.