CDA Westland zet vraagtekens bij kosten voor afscheid gele zakken

Algemeen
Afbeelding
(Foto: Archief)

CDA Westland heeft vragen gesteld over de nieuwe manier van afval inzamelen die per 1 november ingaat. De fractie zet vraagtekens bij de kosten en besparingen die wethouder Michel Ferwerda (GBW - Milieu en Klimaat) voorrekent.

Ferwerda gaf aan dat de switch in 2022 in totaal € 439.000 gaat kosten. Vanaf volgend jaar moet de nieuwe manier van afval inzamelen structureel € 208.000 besparen.

Jaco Eeltink van CDA Westland wil weten of in dat bedrag ook is meegenomen dat bepaalde investeringen die zijn gedaan om het systeem met de gele zakken mogelijk te maken eerder worden afgeschreven. 

“Het is wel goed om te weten hoeveel geld er de prullenbak in gaat nu het PBD-afval niet meer apart wordt opgehaald en bepaalde investeringen, zoals die van de kroonringen en bovengrondse containers, niet worden uitgesmeerd over meerdere jaren maar na een periode van ruim een jaar worden afgeschreven. 

De fractie wil weten wat de aanschaf en bevestiging van de kroonringen waaraan de zakken worden opgehangen heeft gekost, wat de belangrijkste ‘desinvesteringen’ binnen de kosten van € 439.000 zijn en of het verwijderen van bovengrondse afvalcontainers binnen die vier ton is opgenomen, of dat daar nog extra kosten door worden gemaakt.

Ook wil Eeltink weten of het restafval ‘rijk genoeg’ blijft voor nascheiding als burgers hun PBD-afval toch naar in de inzamelcontainers, of dat de wethouder van plan is om ‘achter de schermen’ al het apart ingezamelde plastic afval weer op een hoop te gooien.