Vanaf 1 november geen gele zakken meer in Westland

Algemeen
Vanaf één november moeten de gele zakken uit het Westland verdwenen zijn.
Vanaf één november moeten de gele zakken uit het Westland verdwenen zijn. (Foto: Privé)

Vanaf 1 november zijn de gele zakken voorgoed verdwenen uit het straatbeeld van Westland en plastic, blikjes en drinkpakjes gaan weer in de grijze bak. Die wordt ook weer vaker opgehaald. Dat maakte wethouder Michiel Ferwerda (GBW - Milieu en Klimaat) donderdagmorgen 7 juli bekend. Volgens Peter Duijsens levert de switch geen stijging van de afvalstoffenheffing op en is dit een milieuvriendelijke oplossing.

Plastic afval mag vanaf november weer in de grijze container, die vervolgens iedere 14 dagen wordt opgehaald. Zeker 75% van het afval in de grijze bakken wordt machinaal gescheiden. De gemeente voert overleg met afvalverwerker HVC om tot 100% na-scheiding te komen. 

 De huidige ondergrondse containers voor papier, textiel, glas, GFT en pbd blijven wel in gebruik. Ook verandert het beleid in het buitengebied niet. Bewoners hebben daar een grijze bak, een groene bak, een bak met oranje deksel en eventueel een bak met blauwe deksel voor papier. 

Grijze bakken

De ambitie van het nieuwe college was om binnen 60 dagen afscheid te nemen van de veelbesproken manier van plastic afval inzamelen. Dat is wel èn niet gelukt, stelt Peter Duijsens, fractievoorzitter van Westland Verstandig en fervent tegenstander van de zakken. Het besluit om te stoppen met de gele zakken was wèl binnen die twee maanden genomen, maar de uitvoering laat dus iets langer op zich wachten. Dat komt omdat besloten is de omschakeling in in één keer voor alle dorpen door te voeren, in plaats van uitgesmeerd, en daardoor over de vakantie moest worden getild. Renewi, verantwoordelijk voor het ophalen van de bakken, voorzag organisatorische problemen wanneer ervoor gekozen zou worden om gefaseerd over te schakelen. Ook wil het college de communicatie omtrent de nieuwe wijze van afval ophalen niet in de vakantieperiode doen.

Monitoren

De latere overstap heeft volgens Duijsens voordelen. “Vasthouden aan de 60 dagen voor de omschakeling zou ook financiële risico’s meebrengen die niet gelopen moeten worden, naast fouten bij de inzameling waar onze inwoners dan weer geïrriteerd door zouden raken.”

Tot 1 november zal de gemeente het zakkensysteem extra goed monitoren door extra zorg te besteden aan de ‘na-rondes’ en de opvolging van klachten over zakken die zijn blijven hangen.

Kosten

De switch brengt voor 2022 extra kosten met zich mee: € 439.000. Van deze kosten is € 235.000 nodig voor de communicatie, de extra inzet van personeel tot 1 november en de arbeidsuren van ambtenaren. Vanaf volgend jaar moet de nieuwe manier van afval inzamelen structureel € 208.000 besparen: geen gele zakken meer, minder arbeid en geen huur voor bovengrondse containers. De afvalstoffenheffing gaat daarom in 2023 niet omhoog, aldus Duijsens. Tegelijk betekend de daling van de kosten niet dat de afvalstoffenheffing niet omlaag gaat. Wethouder Ferwerda steekt het het uitgespaarde geld liever in het verbeteren van de afvalverwerking, bijvoorbeeld met ondergrondse containers die afval kunnen persen en automatisch een melding kunnen maken als hij vol is.

Restafval

De gele plastic zakken hingen sinds december 2021 in het hele Westland aan de lantaarnpalen. Leen Snijders, toen als wethouder van ChristenUnie/SGP verantwoordelijk voor onder meer Milieu, verdedigde het beleid in februari van dit jaar in Het Hele Westland. Volgens een gemeentelijke analyse werd er sinds september vorig jaar 74.000 kilo meer pbd per maand opgehaald. Het ging sinds september om 158 ton per maand, terwijl het tonnage voordien op 84 lag. De hoeveelheid restafval, de grijze bak, was afgenomen. In 2021 was 1.320.000 kilo restafval minder opgehaald dan in 2020. Iedere Westlander leverde dus 22 kilo minder restafval in. Per hoofd van de bevolking ging het van 211 kilo restafval in 2020 naar 189 kilo nu. Daarbij werd opgemerkt dat corona de cijfers zou drukken; thuiswerken levert meer afval bij bewoners op.

Overigens heeft de aantal maanden gele zakken volgens wethouder Ferwerda wel iets opgeleverd; de bewustwording omtrent plastic afval is toegenomen.