Eerste stap richting tweede Berkenflat met haken en ogen

Algemeen
De tweede Berkenflat moet komen op het terrein waar nu de WOS, Okidokie en De Brug staan.
De tweede Berkenflat moet komen op het terrein waar nu de WOS, Okidokie en De Brug staan. (Foto: Google maps)

Een eerste stap richting de bouw van een tweede Berkenflat op de locatie van De Brug aan de Koningin Julianaweg in ’s-Gravenzande is gezet. Vorige week was de ondertekening van een intentieovereenkomst tussen de stichting Serviceappartementen Het Oude Land, de Protestantse Gemeente ’s-Gravenzande en woningcorporatie Arcade. Maar er zitten nog heel wat haken en ogen aan de concrete totstandkoming van de flat.

door Evelyne Lammerding

Allereerst is er politiek gekrakeel ontstaan over de tweede Berkenflat. Oppositiepartij CDA heeft schriftelijke vragen gesteld over het ontbreken van de gemeente als medeondertekenaar van de overeenkomst.

De fractie is van mening dat de gemeente de intentieovereenkomst ook had moeten ondertekenen. Zij wijst daarbij naar het ‘Programma Regionale Aanpak’ dat sinds september vorig jaar bestaat. In dat stukje regionale beleid staat dat de regio’s Schieland, Delfland en Westland samen het tekort aan ouderenwoningen aanpakken. Volgens het CDA past het ’s-Gravenzandse initiatief in dat programma.

Westland Verstandig stelt dat de regionale aanpak losstaat van het particuliere initiatief, waarbij het bestuur voor tweederde bepaalt wie er komen wonen. De gemeente faciliteert en werkt mee als het om vergunningen gaat, zegt fractievoorzitter Peter Duijsens.

De grootste coalitiepartij vindt bovendien dat eerst naar alle betrokken partijen moet zijn geluisterd voordat de gemeente tekent. “De praktijk leert dat het tekenen van een intentieovereenkomst in een vroeg stadium geen versnelling in het proces betekent,’’ aldus Duijsens. Hij vreest dat meeondertekenen iedereen voor een voldongen feit stelt zonder dat draagvlak is gecreëerd.

De tweede Berkenflat gaat bestaan uit 129 appartementen op de locatie van De Brug en het aangrenzende terrein van de gemeente Westland waarop de regionale omroep WOS en kinderopvang Okidoki zijn gehuisvest.

“Dat perceel is ook nodig om het gebouw net zo groot te maken als de huidige Berkenflat,’’ zegt Arold Boekstein, bestuursvoorzitter van de initiatiefnemende stichting. Het volume is nodig om het project te kunnen bekostigen, legt hij uit. Een derde van het appartementencomplex wordt sociale huur, de rest valt in de categorie middeldure huur van 750 tot 1000 euro.

De Veiling

Verder is het idee ouderen en kinderen samen te brengen. Okidoki kan daarom terugkeren naar de huidige locatie. De WOS zou een nieuw onderkomen moeten hebben.

De coalitie ziet de WOS bij voorkeur in De Veiling in Poeldijk. Henk van den Bos, de voorzitter van stichting De Leuningjes waar De Veiling onder valt, ziet dat plan nog steeds niet zitten.

“Twee jaar geleden is besloten dat de WOS niet naar De Veiling ging. Nu las ik in de media dat de gemeente de WOS weer in De Veiling wil hebben. Maar er is geen ruimte voor. En als de WOS naar De Veiling had gemoeten, moest er 1,8 miljoen euro bij om De Veiling geschikt te maken voor de omroep. De vergunning zou ook moeten worden aangepast, omdat de WOS niet in het maatschappelijke doel past dat nu van toepassing is op De Veiling.’’

Van den Bos heeft een eerste gesprek gevoerd met wethouder Barend Rombout (Westland Verstandig, Cultuur), een tweede is gepland in september. Maar wat hem betreft heeft een discussie geen nut. “De WOS past niet in De Veiling.’’

Verbouwing

De WOS is nu juist bezig met een verbouwing. Naar verwachting is over drie weken de nieuwe studio klaar.

De omroep kwam een aantal jaren geleden met verschillende verhuisplannen: Een voor de locatie van de voormalige Westlandse Druif in Monster, een voor het voormalige gemeentekantoor in ’s-Gravenzande en een voor De Veiling in Poeldijk.

“Na het debacle met De Leuningjes zijn wij verder gaan kijken wat we konden doen,’’ zegt WOS-directeur Aart den Haan. “Voor de nieuwe coalitie bestond, waren wij in februari begonnen met de verbouwing.’’

De gemeentelijke plannen wacht hij af. “In september volgt een tweede gesprek met de wethouder. Een concrete datum is er nog niet.’’

Okidoki krijgt vanaf het moment dat hun huurcontract wordt opgezegd, een jaar de tijd om een tijdelijk onderkomen te vinden voor tachtig tot honderd 7- tot 12-jarigen, zegt Okidoki-directeur Margreet van der Poll. “Een uitdaging.’’

Een tijdspad voor oplevering van de tweede Berkenflat kan Boekestein nog niet geven.