Waarschuwingsvlaggen op het strand: wat betekenen ze?

Algemeen
De vlaggen hebben verschillende betekenissen.
De vlaggen hebben verschillende betekenissen. (Foto: www.veilignaarhetstrand.nl)

U zal ze vast al vaak genoeg hebben zien wapperen op het strand: waarschuwingsvlaggen in allerlei verschillende kleuren. Maar wat betekenen deze vlaggen nu eigenlijk?  

Met waarschuwingsvlaggen kunnen door lifeguards van de Reddingsbrigade diverse waarschuwingen worden gegeven. Hierdoor weet u bijvoorbeeld of het veilig is om te gaan zwemmen in de zee. 

Kleuren

De vlaggen hebben verschillende kleuren. Als er een rood met gele vlag wappert op de strandpost, dan betekent dit dat er lifeguards aanwezig zijn op het strand. Goed om te weten: in de periode van 15 mei tot en met 15 september zijn de ’s-Gravenzandse en de Monsterse Reddingbrigade iedere zaterdag en zondag aanwezig op het strand. In de zomervakantie zijn de lifeguards dagelijks aanwezig. 

Ziet u een oranje windzak wapperen? Dan betekent dit dat drijvende voorwerpen verboden zijn. Een gele vlag betekent dat de zee op dat moment gevaarlijk is, en dat u alert dient te zijn. Een enkele rode vlag betekent dat er een negatief zwemadvies geldt. Het is dan zeer gevaarlijk om de zee in te gaan. Wapperen er twee rode vlaggen onder elkaar? Dan is het verboden om te zwemmen. 

Een groene vlag met een wit kruis laat verder zien dat er er gecertificeerde eerste hulp verleners (EHBO) aanwezig zijn op de strandpost. Wappert er een vlag met een vraagteken? Dan is er een kind gevonden. 

Zones

De vlaggen op het strand kunnen ook verschillende zones markeren. Zo mag u in een zone tussen twee zwart-wit geblokte vlaggen doen aan de toegestane watersporten. Staan er twee rood met gele vlaggen langs de waterlijn? Dan is er in de zone tussen die twee vlaggen een lifeguard aanwezig. Het gebied tussen deze vlaggen is een geadviseerde baders zone, watersport is hier verboden. Ziet u twee rode vlaggen wapperen langs de waterlijn? Dan is het verboden om hier te zwemmen. Lifeguards houden hierop toezicht.

Meer informatie over veiligheid op het strand en in de zee? Neem dan een kijkje op www.veilignaarhetstrand.nl